Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Palle Sköldblom är besviken efter beskedet från myndigheterna. Foto: Privat
Besvikelse efter besked om ostkusten: ”Ett skitbeslut”

Havs- och vattenmyndighetens beslut att införa fler förbudsområden och utöka fredningstider längs ostkusten möts av stor kritik från sportfiskare.

– Jag är besviken på länsstyrelsen och HaV. Detta var ett svaghetstecken från myndigheterna anser jag, säger bland annat sportfiskaren Palle Sköldblom som varit engagerad i debatten.
En anledning till de skärpta reglerna är bland annat att gäddbestånden har uppvisat vikande trender under senare år. Likaså har det kommit signaler om att återväxten av abborre i exempelvis Kalmarsund inte varit tillfredsställande
– Det beror på en rad orsaker, inte bara fiske, utan också på sälar, skarvar och storskaliga miljöförändringar i Östersjön, säger Martin Rydgren, utredare vid HaV.

”Ett typiskt skrivbordsbeslut”

Men att begränsa sportfisket på detta sätt är fel väg att gå, tyckte både Sportfiskarna och andra aktörer som svarat på remissen. Palle Sköldblom tillhör dem som skrivit till HaV och föreslagit andra åtgärder för att skydda fiskbestånden.
– Man tänker fel och lyssnar inte på forskarna och professorerna. Ett typiskt skrivbordsbeslut där man valt att blunda för grundorsakerna. Fokus borde ligga på att stoppa överfisket av strömming som skapar den största obalansen, och sedan arbeta med reproduktionsfrämjande åtgärder i lekåarna på ett nytänkande plan, säger Palle till Fiskejournalen.
– Man kan inte komma med en sånt här skitbeslut utan att ha miljoner i bakfickan för verkningsfulla åtgärder.
Enligt honom är förbud fel väg att uppnå resultat.
– För den som inte vet har vi i Kalmarsund haft ett abborr- och gäddfiskeförbud som rådit från 1 april–31 maj i 20 år. Det finns ingen undersökning eller uppföljning av detta alls. Om det gjorts hade man förstått hur verkningslöst det är med ytterligare förbud, enligt Palle Sköldblom.


Dessa regler kommer hädanefter att gälla:
1)
Den södra gränsen för den befintliga fredningstiden för gädda och abborre i Kalmarsund och runt Öland flyttas söderut till Torhamns udde i Blekinge län. Dessutom förlängs fredningstiden från och med 1 mars till och med 31 maj.
2) Nuvarande minimimått för gös på 40 cm ökas till 45 cm i samtliga Östersjöns delområden för alla tillåtna redskap utom handredskap och ryssjor. För fiske med handredskap och ryssjor införs dock istället ett fönsteruttag på 45–60 cm i Östersjöns samtliga delområden. Motsvarande bestämmelser finns redan från gränsen mellan Västernorrlands och Västerbottens län till och med norra Uppsala län varför beslutet innebär att dessa bestämmelser ska gälla i hela Östersjön.
3) Från gränsen mellan Blekinge och Kalmar län upp till norra Uppsala län införs en fångstbegränsning på en icke fenklippt öring per dygn vid fiske med handredskap och ryssjor. Motsvarande bestämmelse finns redan från gränsen mellan Västernorrlands och Västerbottens län till och med norra Uppsala län.
4) Den befintliga fångstbegränsningen för gädda på tre gäddor, som idag gäller i Östersjön söder om Östhammars och Tierps kommuner, ändras till högst tre fiskar av den sammantagna fångsten av gös och gädda vid fiske med handredskap och ryssjor.
5) På kusträckan från norra Uppsala län och ner till och med Kalmar län inför myndigheten totalt 64 stycken nya- och 28 justerade fredningsområden. De flesta nya områdena, 47 stycken, är områden som fredas under våren för att skydda framför allt gädda, gös och abborre. Fem nya områden fredas under hösten för att skydda havsvandrande öring. Ett nytt område fredas under både vår och höst. Beslutet innebär också att elva stycken nya områden blir fredade året runt.

Mer detaljer kring reglerna hittar du här!

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfisket och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta