Annons
Betalar 500 norska kronor för varje fångad rymling | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 dagar sedan Sverige Anders Lundin
Fånga en rymling och tjäna en slant. Foto: Privat.
Betalar 500 norska kronor för varje fångad rymling

Vill du tjäna en slant under fiskesemestern i Norge? Då ska du rikta in dig på Tröndelagskusten, där det betalas ut 500 norska kronor per fångad lax.

Vi betonar dock genast att det inte handlar om vild lax, utan om odlad lax, närmare bestämt rymlingar från odlingar längs den aktuella kusten.
Det är Norska Fiskeridirektoratet som tillsammans med Lerøy och Salmar tagit initiativet till ett organiserat återfångstfiske, och det sker med anledning av flera incidenter vid öarna Hitra och Fröya, där fisk rymt från kassar.

De vill kartlägga var fisken tar vägen efter sådana händelser, och informationen anses alltså så mycket värd att de betalar ut 500 norska kronor per fångad individ.
Här kan du läsa mer om hur du registrerar dig för återfångstfisket.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Joakim Larsson i Team Darwin drillar en stor tonfisk. Foto: Fredrik Aremyr
Vilda och tunga – se filmen när det drillas tonfisk!

Närmare 100 tonfiskar mellan Sverige och Danmark märktes under årets tonfiske – och för några av landets sportfiskare var det årets givna höjdpunkt. Här nedan kan ni se när svenska Team Darwin drillar giganter.

Fiskejournalen har i flera artiklar uppmärksammat tonfisket utanför svenska västkusten, där bland annat vår medarbetare Martin Falklind varit med i hetluften, i syfte att få häftiga filmklipp. Några som redan nu hunnit klippa ihop lite material, och gärna delar med sig av det, är gänget i Team Darwin.

En gigant landas för märkning. Foto: Fredrik Aremyr

Med hela elva tonfiskar levererade till märkning de senaste fyra åren så börjar de få en viss rutin. De spelade alltså in äventyret, där bland annat Joakim Larsson får äran att drilla två giganter.
– De är hårda, vilket också syns på filmen. Det krävs riktigt grov utrustning för att få upp dem fort, intygar Joakim Larsson, som vill att fler svenska sportfiskare ska få uppleva samma sak.
– Jag hoppas att den kraftiga ökningen av tonfiskpopulationen är bestående, och att Sverige så småningom kan få möjligheter till ett kontrollerat sportfiske efter tonfisk, primärt på catch-and-release basis.

Tills dess får alla ni andra låta er inspireras av detta i stället:

Du kanske även gillar detta