Bidrag till eljättarna

Via elcertifikat betalar svenska konsumenter bidrag i miljonklassen till de stora kraftbolagen, som Fortum och Vattenfall. Fortum tjänar 600 miljoner kronor på ett gammalt kraftverk i Dalälven, avslöjar DN.
Systemet med elcertifikat infördes för att uppmuntra nybygge av kraftverk för att producera förnybar energi. Det har fått till följd att kraftbolag bygger ut även små vattendrag. Något som inte varit lönsamt utan bidrag. Därför har älvräddare, sportfiskare och andra miljövänner protesterat kraftfullt mot systemet med elcertifikat för vattenkraft.
Men det är inte nog med att elcertifikaten förstör små vattendrag – nu har också de stora bolagen kommit på hur de kan utnyttja systemet. Genom att byta ur kraftstationer i redan utbyggda vattendrag får de bidrag för att de tillför förnybar el. Det här avslöjar Christina Lindhagen som gjort en utredning för Sportfiskeförbundets räkning.
Som ett exempel nämns Månsbo kraftverk i Dalälven. Där har finska kraftjätten Fortum byggt nytt på platsen för ett befintligt kraftverk. Trots att mycket lite ny el tillförs får Fortum 50 miljoner kronor per år, eller 600 miljoner på 15 år.
Ett annat exempel är Vattenfall som investerar en miljard kronor i Akkats kraftstation i Luleälven. En investering som bolaget kan räkna hem, eftersom det kan få upp till 1,2 miljarder kronor i bidrag via elcertifikatsystemet.
Det här är bara några få exempel ur en mycket lång lista på kraftverk där storbolagen vill bygga nytt och därmed få bidrag ur elcertifikatsystemet. Kostnaden hamnar, förstås, på din elräkning.
Svenne Andersson

Lönsamt, lönsammare, lönsammast... Eljättarna får bidrag för att byta ut gamla kraftverk mot nya.

Lönsamt, lönsammare, lönsammast... Eljättarna får bidrag för att byta ut gamla kraftverk mot nya.

Annons
AKTUELLT

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...