Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat - här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. " /> BILDSPEL: Sällsynta gäddor | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Mathias Arnham
Att gäddan får en färgmutation är mycket ovanligt. Här ser ni ett urval av annorlunda gäddor - läckert! Eller hur?
BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut.
För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga miljö man lever i. Föds man då som helgul, neongrön eller kolsvart så är det helt klart svårt att smälta in i omgivningen – kanske är det svaret på varför man sällan ser dessa ovanliga färger på fiskarna. De enstaka individer som föds blir helt enkelt uppätna.

Föds man då som helgul, neongrön eller kolsvart så är det helt klart svårt att smälta in i omgivningen…

Xanthism (Xanthochromism) kallas en form av pigmentförändring som återkommer hos fler djurarter – även groddjur, reptiler och fåglar. Exemplar drabbade av Xanthism lider brist på rött pigment, det vanliga röda pigmentet har istället ersätts med gult. Resultatet är varje fall iögonfallande. Här nedan kan ni kika på ett bildspel av annorlunda gäddor. Visst är de häftiga?!

(Källa: Timo Wallerius)

[allergallery id=”37811″]

 

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta