En återkommande och mycket svårutredd fråga är om havsöringens olika skepnader, besan och blänkaren. Magnus Pålsson på Fiskevårdsnätverket i Göteborg hjälper oss hålla isär begreppen. " /> Blank eller besa – här reder vi ut begreppen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Mathias Arnham
Blank havsöring eller besa. Den ena är en delikatess den andre inte så god. Lär dig skillnaden! Foto: Mauri Knutti
Blank eller besa – här reder vi ut begreppen

En återkommande och mycket svårutredd fråga är om havsöringens olika skepnader, besan och blänkaren. Magnus Pålsson på Fiskevårdsnätverket i Göteborg hjälper oss hålla isär begreppen.

Havsöringpremiären på västkusten är startskottet för vårsäsongen för många sportfiskare. Fiskebilder delas hej vilt på sociala medier och folk gläds åt att våren är kommen. Det finns dock en diskussion som upprör, varje år. Det är huruvida de fångade havsöringarna är så kallade besor eller inte.
Det finns nämligen två olika typer av havsöringar, blänkare och besor där den senare helt saknar matvärde, enligt de flesta.
Här nedan förklarar Magnus Pålsson på Fiskevårdsnätverket i Göteborg den vitala skillnaden.

Blank
– En blank havsöring, eller ”blänkare” som de också kallas, är en havsöring i fin kondition som inte varit uppe i åar och bäckar för lek. Alternativt kan det vara så att den inte är könsmogen och har valt att stanna i havet av den anledningen. Blänkare har i stort sett alltid ljusa hela fenor utan ärr och skavanker på undersidan. Den är rund över mage och rygg, och huvud och stjärtfena är i proportion till resten av kroppen.
Om man jämför blänkaren med en besa så kan man se att huvud och stjärt ser förhållandevis små ut på blänkaren. När man väl fått en ”blänkare” i håven så kan man se att kroppen är silverblank, rygg och stjärtfenorna är ljusgröna, och att fisken släpper fjäll vid beröring, berättar Magnus.

Besa

– En ”besa” är en fisk som kommit ut i havet från lekbäckarna alldeles nyligen och inte hunnit äta upp sig ännu. Besan har ofta väldigt slitna och trasiga fenor, och färgen på dessa är mörkt grönsvarta. En besa hugger på allt som rör sig i sin desperation att äta upp sig efter leken och dessa fiskar är ofta väldigt svaga och sköra.
Om man jämför blänkaren med en besa så kan man se att besan är långsmal och tunn, och att huvud och stjärt är oproportionerligt stora i förhållande till kroppen. Kroppen har inte heller blänkarens silverblanka färg utan är mer matt och gröngul i skinnet. Att tillaga och äta en besa är inte att tänka på för de flesta av oss, den smakar illa och köttet är väldigt blekt och färglöst, avslutar Magnus.

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta