Oavsett benämning – vi på redaktionen lyfter på kepsen gratulerar Spas Valyov till en fantastisk fångst. Oavsett benämning – vi på redaktionen lyfter på kepsen gratulerar Spas Valyov till en fantastisk fångst.[/caption] " /> Blank lax eller blanklax? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Blank lax eller blanklax?
Oavsett benämning – vi på redaktionen lyfter på kepsen gratulerar Spas Valyov till en fantastisk fångst.

Oavsett benämning – vi på redaktionen lyfter på kepsen gratulerar Spas Valyov till en fantastisk fångst.

Stockholmaren Spas Valyov fångade en magnifik lax i Älvkarleby den 18 maj. Fisken mättes till 95 centimeter och vägde 10,36 kilo. Frågan är; blanklax eller ej?
Spinnfluga med liten Jock Scott tubfluga på det välkända fiskestället Korallen var rätt taktik vid laxfisket i Älvkarleby i grå. Spas Valyov från Stockholm krokade och landade ett exemplar på 10,36 kilo fördelat på 95 centimeter.
Nu råder skilda meningar om det rör sig om en blanklax. Lokala experter dömer fångsten som en övervintrare, medan Fiskejournalens laxexperter är säkra på att det rör sig om en blanklax, en fisk som stigit upp i älven i år. Vad tror du?

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta