Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Blekan akut hotad

På Artdatabankens rödlista, som presenterades förra veckan, är blekan ett steg närmare undergången. Den förr så vanliga fisken har nu fått statusen ”akut hotad”.
Många havsfiskare har blekan som favoritfisken nummer ett. Den är snabb, stark och hugget är bland det häftigaste man kan uppleva i svenska vatten.
En gång i tiden kunde man fiska den från land och ända in i fjordarna, på insidan av Orust, bedrevs ett framgångsrikt blekafiske. Överfisket har gjort att den på senare år bara fångats på vraken. Här har några få yrkesfiskare bedrivit ett intensivt utrotningskrig på lekande bleka under vårvintern. Väskustens vrak har draperats med garn och många garn har fastnat i vraken och sprider död och förintelse till ingen nytta.
Just nu rapporteras det att det trots allt fångas en del bleka vilket med största sannolikhet beror på att den stränga vintern tillfälligt satte stopp för rovfisket. Det finns i nuläget inget förbud mot att fiska bleka.
Anders Nicander

Peter Görell från Göteborg med två fina blekor, fångade väst Stora Pölsans fyr för några år sedan.

Peter Görell från Göteborg med två fina blekor, fångade väst Stora Pölsans fyr för några år sedan.

Relaterad nyhet från din region
48 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta