Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Blekan akut hotad

På Artdatabankens rödlista, som presenterades förra veckan, är blekan ett steg närmare undergången. Den förr så vanliga fisken har nu fått statusen ”akut hotad”.
Många havsfiskare har blekan som favoritfisken nummer ett. Den är snabb, stark och hugget är bland det häftigaste man kan uppleva i svenska vatten.
En gång i tiden kunde man fiska den från land och ända in i fjordarna, på insidan av Orust, bedrevs ett framgångsrikt blekafiske. Överfisket har gjort att den på senare år bara fångats på vraken. Här har några få yrkesfiskare bedrivit ett intensivt utrotningskrig på lekande bleka under vårvintern. Väskustens vrak har draperats med garn och många garn har fastnat i vraken och sprider död och förintelse till ingen nytta.
Just nu rapporteras det att det trots allt fångas en del bleka vilket med största sannolikhet beror på att den stränga vintern tillfälligt satte stopp för rovfisket. Det finns i nuläget inget förbud mot att fiska bleka.
Anders Nicander

Peter Görell från Göteborg med två fina blekor, fångade väst Stora Pölsans fyr för några år sedan.

Peter Görell från Göteborg med två fina blekor, fångade väst Stora Pölsans fyr för några år sedan.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta