Blixtnedslag i båt

Starten på Langesundsfestivalen blev dramatisk. (Foto: Markus Lundgren)

Sportfiskarna:
Tre sportfiskare hade änglavakt och klarade sig oskadda när blixten slog ner i deras båt i lördags.
Det var strax efter start på den norska havsfisketävlingen Langesundsfestivalen som det allvarliga tillbudet inträffade. Många båtar drog då ut på öppet hav, samtidigt som ett kraftfullt åskoväder drog in. Hade starten gått en timma senare hade tävlingsledningen sannolikt skjutit på starten, men istället överraskades startfältet strax efter start. Sportfiskarnas Markus Lundgren har deltagit i tävlingen sedan 2003 och vittnar om ovädrets intensitet.
– Det var ett ganska enkelt beslut att vända och hålla sig nära land tills ovädret dragit förbi. Även om ovädret passerade förbi oss och in över land kändes det bättre att ligga nära kusten. Man är ju rena åskledaren med alla spön i båten.
Flertalet båtar vittnade om riktigt otäcka förhållanden, med enorma regnmängder och ett stort antal blixtnedslag på kort tid. Den drabbade båten hade samtidigt som blixten slog ned fått problem med vatten i motorrummet och den person som satt längst bak i båten och öste vatten fick ström genom ena armen. Enligt de själva slog blixten ner i vattnet 2-3 meter från båten, vilket kanske räddade livet på någon av dem. Två av de tre i båten fick föras till sjukhus för observation under ett dygn.

Svenska framgångar
Tävlingen är en av de största i Norden och lockar varje år 60-80 lag till den sydnorska havsfiskemetropolen. Reglerna baseras, precis som vid systertävlingarna i Sverige, på ett system där lagets största fisk i varje art ger poäng i förhållande till artens idealvikt. En sandskädda på 400 gram ger därför samma poäng som en långa på 10 kilo och varje lag väger bara in en fisk/art. Totalvikt är därför ointressant och det lönar sig att jaga arter.
67 team deltog i år och en handfull svenska team var som vanligt på plats för att försvara de svenska färgerna, och gjorde det riktigt bra. Åt norska hemmafavoriterna team Trutta Garmin fanns inget att göra, men sedan var det svenskt på platserna 2-5. Team Fladen Navia/Lowrance (Daniel Eriksson, Daniel Lindblom och Anders Christensson) knep andraplatsen och team Isola/Lowrance (Magnus Durell, Markus Lundgren och Mattias Jonsson) tog bronset. Nidingen Giants blev fyra och femteplatsen tog team Garmin Sweden, med välkände laxtrollaren Pelle Karlsson som skeppare.
www.sportfiskarna.se

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...