[/caption] " /> Blixtnedslag i båt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Blixtnedslag i båt

Starten på Langesundsfestivalen blev dramatisk. (Foto: Markus Lundgren)

Sportfiskarna:
Tre sportfiskare hade änglavakt och klarade sig oskadda när blixten slog ner i deras båt i lördags.
Det var strax efter start på den norska havsfisketävlingen Langesundsfestivalen som det allvarliga tillbudet inträffade. Många båtar drog då ut på öppet hav, samtidigt som ett kraftfullt åskoväder drog in. Hade starten gått en timma senare hade tävlingsledningen sannolikt skjutit på starten, men istället överraskades startfältet strax efter start. Sportfiskarnas Markus Lundgren har deltagit i tävlingen sedan 2003 och vittnar om ovädrets intensitet.
– Det var ett ganska enkelt beslut att vända och hålla sig nära land tills ovädret dragit förbi. Även om ovädret passerade förbi oss och in över land kändes det bättre att ligga nära kusten. Man är ju rena åskledaren med alla spön i båten.
Flertalet båtar vittnade om riktigt otäcka förhållanden, med enorma regnmängder och ett stort antal blixtnedslag på kort tid. Den drabbade båten hade samtidigt som blixten slog ned fått problem med vatten i motorrummet och den person som satt längst bak i båten och öste vatten fick ström genom ena armen. Enligt de själva slog blixten ner i vattnet 2-3 meter från båten, vilket kanske räddade livet på någon av dem. Två av de tre i båten fick föras till sjukhus för observation under ett dygn.

Svenska framgångar

Tävlingen är en av de största i Norden och lockar varje år 60-80 lag till den sydnorska havsfiskemetropolen. Reglerna baseras, precis som vid systertävlingarna i Sverige, på ett system där lagets största fisk i varje art ger poäng i förhållande till artens idealvikt. En sandskädda på 400 gram ger därför samma poäng som en långa på 10 kilo och varje lag väger bara in en fisk/art. Totalvikt är därför ointressant och det lönar sig att jaga arter.
67 team deltog i år och en handfull svenska team var som vanligt på plats för att försvara de svenska färgerna, och gjorde det riktigt bra. Åt norska hemmafavoriterna team Trutta Garmin fanns inget att göra, men sedan var det svenskt på platserna 2-5. Team Fladen Navia/Lowrance (Daniel Eriksson, Daniel Lindblom och Anders Christensson) knep andraplatsen och team Isola/Lowrance (Magnus Durell, Markus Lundgren och Mattias Jonsson) tog bronset. Nidingen Giants blev fyra och femteplatsen tog team Garmin Sweden, med välkände laxtrollaren Pelle Karlsson som skeppare.
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Savage Gear söker nu en sportfiskare på heltid i Sverige. Foto: Pressbild
Ännu en proffsfiskare får chansen i Sverige

Här kommer ett arbetstillfälle som bör vara många sportfiskares våta dröm. Det är nämligen Savage Gear som söker en svensk sportfiskare på heltid – alltså ett avlönat proffs.

Företeelsen med heltidsanställda sportfiskare är relativt ovanlig i Norden, och nyligen blev varumärket Westin pionjärer när de anställde Daniel Nilsson för att fiska på heltid.
Nu hakar alltså även Savage Gear på tåget. De ska nämligen förstärka sin marknadsavdelning med en ”innovativ och trendskapande sportfiskare”, som de själva beskriver det.

En ”fiskmagnet”
”Du kommer resa runt i Sverige i jakten på de vildaste fiskarna och fisket du kan tänka dig. Du måste vara en riktig fiskmagnet, gäddor, abborrar och gösar måste älska dig. Men du måste också ha färdigheter i fisket efter predatorer längs våra kuster”, står det i pressmeddelandet.

Den som får jobbet kommer att vara ansvarig för att bygga egna sociala mediekanaler för att inspirera sportfiskare runt om i landet, samt att producera bildmaterial.

Här kan du läsa mer om tjänsten!

Du kanske även gillar detta