Janne Nilsson lät åskan göra jobbet, inget att rekommendera som fiskemetod dock. Janne Nilsson lät åskan göra jobbet, inget att rekommendera som fiskemetod dock.[/caption] " /> Blixtnedslag knockade 3,5-kilos sik | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Blixtnedslag knockade 3,5-kilos sik
Janne Nilsson lät åskan göra jobbet, inget att rekommendera som fiskemetod dock.

Janne Nilsson lät åskan göra jobbet, inget att rekommendera som fiskemetod dock.

Janne Nilsson från Matfors fick nyligen uppleva något mycket märkligt under en fisketur i jämtländska Landösjön. Ett åskoväder drog in över sjön och han och fiskekompisen sökte skydd på land. Då slog blixten ned – och knockade några av sjöns stora sikar.
– Det är tur att det här finns på film annars skulle folk tro att det var en skröna, säger Janne Nilsson till Länstidningen.
Efter blixtnedslaget alldeles utanför strandkanten kom plötsligt en rejält stor sik flytandes. Janne vägde fisken till 3,5 kilo.
– Man behöver bara sitta och dricka kaffe, sedan går man ner och plockar upp dem med fingrarna, säger ”fångstmannen” skämtsamt om den oortodoxa fiskemetoden.
Här kan du se ett filmklipp från händelsen.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta