Bohuslän – från vackrast till soptipp?

Plast i havet

Du behöver man inte gå speciellt långt längs Bohuskusten innan du stöter på plastavfall. (Foto: Morgan Fihn)

Förra året placerade amerikanska nyhetskanalen CNN västkusten och Bohuslän ”bland de tio vackraste vildmarksområdena i världen”. Nu höjs allt fler varnande röster – kuststräckan håller på att förvandlas till en soptipp och en tickande miljöbomb.
Mängder av marint skräp flyter omkring i våra världshav och den kuststräckan som tidigare omnämnts med lovord för sin skönhet är bland de värst drabbade.
– Den plats i Europa där vi hittar mest skräp är Bohuskusten, säger Per Nilsson, forskare Göteborgs Universitet.
Han berättar att de hittar 1200 föremål som betraktas som skräp, per 100 meter av Bohusläns stränder. Det innebär mindre än en decimeter mellan föremålen.
Orsaken till den katastrofala utvecklingen är, om man vill förenkla, att plasten hamnar i floder och hav i stället för att återvinnas – och sedan sköljs upp på Bohusläns stränder.
Det beror i sin tur på att Nordsjöns strömmar går upp mot Bohuskusten, som får agera ofrivilligt filter för plast och annat skräp.

Ett problem som skenar
1950 producerades 1,5 miljoner ton plast. 2012 handlade det om 280 miljoner ton. En skillnad som märks i haven och på stränderna. Inte minst i Nordsjön som får ta emot runt 220 000 kubikmeter skräp varje år. Kommunerna längs den berörda kuststräckan försöker hålla emot och samlade under 2010 in 156 ton skräp, men resurserna räcker inte till och nu tvingas man se på när situationen går överstyr. Ett av världens vackraste vildmarksområden håller på att förvandlas till en soptipp.
Daniel Hansson är oceanograf på Havsmiljöinstitutet och han berättar var skräpet kommer från.
– Det kommer framför allt från land faktiskt. Det kommer inte från sjöfarten, men många tror det. 80 procent kommer i från land, säger Hansson.
Många av Västeuropas floder rinner genom storstäder och det är där majoriteten av skräpet hamnar i vattnet. Det förs sedan ut i Nordsjön och till slut hamnar mycket av det på Bohusläns stränder.

Problem under ytan
Effekterna av plast i haven börjar dock innan skräpet når stränderna. Det är skrämmande siffror som nämns. Hundratals djurarter är drabbade. Det pratas bland annat om en miljon fåglar, 100 000 däggdjur och oräkneliga fiskar.
Oss människor påverkar skräpet kroppsligt först när det finfördelats till mikroskräp. Hur farligt och i vilken omfattning vi utsätts vet man ännu inte. Ett skrämmande fakta är att de mikroplaster som finns i havet i dag, inte går att få bort.

Vad kan jag göra?
För att bromsa den negativa utvecklingen krävs att nedskräpningen måste stoppas vid källan, i storstäderna. Och om eller när skräpet hamnar på stränderna måste vi alla hjälpas åt att plocka bort det. Det handlar inte om att överge fisket och städa i stället, men om vi alla plockar med oss lite skräp till källsortering när vi har chansen, då kan vi göra en skillnad.
Morgan Fihn

Film om marin nedskräpning.

Filmen har skapats i ett gemensamt arbete mellan Havsmiljöinstitutet, Västra Götalandsregionen, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, KIMO Sverige, Göteborgs kommun miljöförvaltning, Ren Kust, Håll Sverige Rent.

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...