Annons
Skandalernas månad – bolag kan gå fri efter utsläpp | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Nissan är ett vatten under press. Foto: Arek Niewiadomski
Skandalernas månad – bolag kan gå fri efter utsläpp

Det har varit en svart sensommar för några av landets fiskevatten – med både omfattande fiskdöd och utsläpp. Men det är inget självklart miljöbrott att exempelvis släppa ut 1 000 kubikmeter förorenat vatten, precis det som skedde i Nissan.

Fiskejournalen har uppmärksammat tre händelser de senaste veckorna där fisk och andra vattenlevande arter varit den stora förloraren. Dels den omfattande öringdöden efter utsläppen i Råån, dels haveriet nedanför kraftverket i Arboga där mängder av fisk dog, och nu senast skandalen i Nissan där avfallsanläggningen Kristinehed släppte ut stora mängder processvatten.

I fallet med Nissan handlade det om ett elfilter som gått sönder, och Halmstad energi och miljö tar på sig fulla ansvaret med löftet att det inte ska hända igen.
Och mer konsekvenser än så är det inte säkert att det blir. 

INGET SJÄLVKLART BROTT
Länsstyrelsen i Halland kräver visserligen att HEM utreder händelsen, och är även beredd att polisanmäla bolaget för misstänkt miljöbrott om den visar att utsläppet kan ha varit farligt för miljön. Men att släppa ut en miljon liter förorenat vatten under flera veckors tid behöver inte innebära att det förekommit något brott.
– Det är inte självklart att det är ett miljöbrott, initialt låter det som det, men det kan mycket väl vara så att det finns delar i det här som omfattas av ett tillstånd, där man har utrymme för en viss typ av haveri och en viss typ av utsläpp, säger Per Leander, miljövårdsdirektör vid Länsstyrelsen i Halland, till SVT.

Anders Bredfell, kommunikationschef på Halmstads Energi och Miljö, uppger till SVT att anläggningen nu återcirkulerar vattnet så att det inte fortsätter att rinna ut i Nissan, och att en del förorenat vatten skickats till Kumla med lastbil för att destrueras.

Se SVT:s inslag om händelsen här!

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Holm
Flytvästar återkallas. Jula är återförsäljare för de tre till vänster och Bauhaus är återförsäljare för den högra.
Fler flytvästar återkallas

I augusti rapporterade Fiskejournalen om att Biltema återkallade flytvästar. Nu återkallas också flytvästar hos Jula och Bauhaus.

Det är uppblåsbara flytvästar från Marine Pool som återkallas för åtgärd. Anledningen till återkallelsen är att flytvästarna saknar låsmekanism som förhindrar att gaspatronen kan gänga ur och därför riskerar att inte blåsa upp sig. Återförsäljare för dessa flytvästar är kedjorna Jula och Bauhaus. Modellerna det gäller är Classic 150N och Aero plus 165N på Jula. På Bauhaus handlar det om räddningsväst automatisk nautic 150N (artikelnummer 4056459380121).

Berörda flytvästar är tillverkade före 2020 och tillverkningsår finns angivet på etiketten på flytvästens insida. Åtgärden är ett krav från Konsumentverkets enhet för produktsäkerhet och gäller för samtliga uppblåsbara flytvästar på marknaden. Ett beslut från EU-kommissionen 2019 gör att flytvästar som säljs måste ha säkrade gaspatroner. ”Många flytvästar hos konsument har dock fortfarande osäkrade gaspatroner” skriver Konsumentverket.

Du kanske även gillar detta