Annons
Skandalernas månad – bolag kan gå fri efter utsläpp | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Nissan är ett vatten under press. Foto: Arek Niewiadomski
Skandalernas månad – bolag kan gå fri efter utsläpp

Det har varit en svart sensommar för några av landets fiskevatten – med både omfattande fiskdöd och utsläpp. Men det är inget självklart miljöbrott att exempelvis släppa ut 1 000 kubikmeter förorenat vatten, precis det som skedde i Nissan.

Fiskejournalen har uppmärksammat tre händelser de senaste veckorna där fisk och andra vattenlevande arter varit den stora förloraren. Dels den omfattande öringdöden efter utsläppen i Råån, dels haveriet nedanför kraftverket i Arboga där mängder av fisk dog, och nu senast skandalen i Nissan där avfallsanläggningen Kristinehed släppte ut stora mängder processvatten.

I fallet med Nissan handlade det om ett elfilter som gått sönder, och Halmstad energi och miljö tar på sig fulla ansvaret med löftet att det inte ska hända igen.
Och mer konsekvenser än så är det inte säkert att det blir. 

INGET SJÄLVKLART BROTT
Länsstyrelsen i Halland kräver visserligen att HEM utreder händelsen, och är även beredd att polisanmäla bolaget för misstänkt miljöbrott om den visar att utsläppet kan ha varit farligt för miljön. Men att släppa ut en miljon liter förorenat vatten under flera veckors tid behöver inte innebära att det förekommit något brott.
– Det är inte självklart att det är ett miljöbrott, initialt låter det som det, men det kan mycket väl vara så att det finns delar i det här som omfattas av ett tillstånd, där man har utrymme för en viss typ av haveri och en viss typ av utsläpp, säger Per Leander, miljövårdsdirektör vid Länsstyrelsen i Halland, till SVT.

Anders Bredfell, kommunikationschef på Halmstads Energi och Miljö, uppger till SVT att anläggningen nu återcirkulerar vattnet så att det inte fortsätter att rinna ut i Nissan, och att en del förorenat vatten skickats till Kumla med lastbil för att destrueras.

Se SVT:s inslag om händelsen här!

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
PO Johannesson med sin drömöring, som han fick strax efter havsabborren. Foto: Stefan Svensson
PO fick oväntat silver och guld på Västkusten

Vi på Fiskejournalen är svaga för bonusfiskar, alltså oväntade fångster som kan bli minnen för livet. Vår medarbetare PO Johannesson kan nu själv rapportera om ett synnerligen oväntat men lyckat fiske från Västkusten.

Oväntat silver! Foto Stefan Svensson

Så här berättar PO Johannesson om en minnesvärd fisketur, under en av havsöringsfiskets sista dagar på västkusten.
– Jag blev medlockad av fiskebroder Jimmy Svensson på ett fiske jag sällan kör – havsöring, och jag ångrar mig inte. Först en stor fisk som small på det snabbfiskade draget och sedan borrade djupt. Med min begränsade erfarenhet av västkustens öringar trodde jag det var en havsöring – tills något blankt närmade sig land. Id – var först den sekundsnabba tanken? På västkusten …
Sedan såg PO att den hade en spetsig ryggfena, och då förstod han att det var en havsabborre – den första i hans liv. Vikten uppskattade han till cirka 2 kilo.

STENHÅRT HUGG
En knapp halvtimma senare var det dags för nästa iögonfallande fångst.

– Jag får en ”sälvåg” bakom betet följt av ett stenhårt hugg, som jag bommar lika snabbt. Bakom mig hör jag Jimmys kusin Stefan som var med och guidade oss: ”Jäklar vilken öring”.
Nytt kast två meter bortom den tappade fisken, ett stenhårt hugg i samma sekund som draget landar. Sedan en fight med en storprofilad fisk där jag vrålar rakt ut ”vad är det – en pigghaj?”
Sedan såg PO tydligt den spolformade kroppen komma närmare land och insåg att det var en drömöring.
– Kalabalik och en sprängd håv senare, en öring på 70 centimeter, uppskattad vikt cirka 3,5 kilo. En magisk dubbel, konstaterar en nöjd PO Johannesson.

Tack för storyn säger vi på redaktionen, och uppmuntrar även er andra att rapportera in bonusfångster som tåls att berättas om.

 

 

Du kanske även gillar detta