Bonitofiske på gång?

Anders Jonasson med en bonito som nästan nådde det svenska rekordet.

Välkände havsfiskeprofilen Anders Jonasson från Helsingborg gjorde en satsning på bonito och lyckades landa en av dessa snabbsimmare som bara hade några få gram kvar till svenska rekordet.
2010 blev det rena Klondikestämningen bland Sveriges havssportfiskare när tonfisksläktingen bonito dök upp i rik mängd utanför halländska Bua. Förra året var förhoppningarna stora men bara en enda bonito registrerades i storfiskregistren. Den fisken blev visserligen svenskt rekord med vikten 2602 gram. Den togs av Lars-Erik Brattström från Stockholm.
I år tycks en mindre mängd bonito nått våra vatten. Åtminstone tre fiskar utöver Anders Jonassons har registrerats . Samtliga dessa fiskar är stora om vi jämför med medelvikten på fiskarna som fångades under 2010.
För den som vill testa bonitofisket gäller det att ta sig till Bua i Halland. Trolling med mindre och mellanstora vobbler i hög fart tycks vara det bästa sättet att locka boiton.  Har du turen att kroka en får du – under förutsättning att du fiskar på någorlunda lätta grejor – ett fiskeminne för livet. Bonitons rusningar påminner inte om någon annan fisk du träffar på i svenska vatten.
Läs mer på Anders sida som du hittar här.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...