Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Började som han slutade

Christian Janson från Knivsta började det nya fiskeåret som han slutade det gamla – med att fånga och anmäla en 100-klubbare.
I anmälan berättar Christian att han och några kompisar var ute och ismetade på sjön Valloxen. Dagens första ”fäll” visade sig också bli dagens största gädda.
Det blev en spännande fajt med många och långa rusningar innan Christian kunde bärga en gädda i fin kondition. Hon mättes till 106 centimeter innan hon fick simma tillbaka. Det blev sedan ytterligare fem gäddor och ett antal bommade napp.
”Av vinterns ismeteturer är det bara en tur som inte resultat i en 100-klubbare. Så man kan verkligen säga att det nya året startade som det gamla slutade”, skriver Christian i anmälan till 100-klubben.
Svenne Andersson

Christian Jansson har haft flyt i isfisket. Endast en tur har slutat utan bärgad 100-klubbare.


Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta