[/caption] " /> Bra jobbat Eskil! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bra jobbat Eskil!

Eskil Erlandssons ministerkollegor röstade igenom en rad undantag i förbudet mot att slänga fisk överbord, så kallade utkast. (Foto: Channel 4)

EU-parlamentet vill totalförbjuda utkast, men ministerrådet vill vattna ur förslaget med en rad undantag. Då satte Eskil Erlandsson satte ner foten och röstade emot sina ministerkollegor. Något som kan få stor betydelse i förhandlingen mellan ministerrådet och parlamentet – då regelverket för den gemensamma fiskepolitiken slutligen ska bestämmas.
Efter en riktig nattmangling kallade Eskil Erlandsson och hans ministerkollegor till presskonferens i går. Budskapet som levererades var att man vill se ett förbud mot att slänga fångad fisk överbord, så kallad dumpning. Fast då med ett antal undantag.
Endast en av ministrarna motsatte sig undantagen och ville löpa linan ut med ett totalt utkastförbud, nämligen Eskil Erlandsson. Han vill följa samma linje som EU-parlamentet med stor majoritet nyligen röstade fram.

– Ministerrådet visar att de inte fullt ut accepterar idén med ett utkastförbud, vilket är olyckligt. Förslaget skulle göra det möjligt att kasta bort nära tio procent av vilken fångst som helst, vilket motsvarar 500 000 ton fisk per år i EU. Därför kan jag inte ställa mig bakom positionen, sa Eskil Erlandsson.
Nu återstår för ministerrådet och EU-parlamentet att förhandla fram ett slutgiltigt beslut och då kan Erlandssons nejröst i ministerrådet få stor betydelse.
– Jag kommer fortsätta jobba mycket aktivt för att påverka de förhandlingar som inleds nu, säger Erlandsson i ett pressmeddelande.

Tycker du att turerna med omröstningar, ministerråd och EU-parlament är krångliga? Läs Greenpeace Jan Isakssons senaste blogg, som beskriver tågordningen på ett pedagogiskt sätt.
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Em Chaipha med en av årets absolut största svenska gäddor. Foto: Privat
Trassel för polarna – då fick Em monstergäddan

Em Chaipha trodde inte att håven behövdes, eftersom det troligtvis var en liten fisk som slukat betet. Men oj så fel han hade. Både håven och kameran kom till användning eftersom det var en gädda på makalösa 17,8 kilo som satt i andra änden linan.

Drömfisken är landad!

Det är sannerligen storgäddornas vår i Sverige. Knappt har krutröken skingrats efter Esbjörn Möllerströms 18-kilosgädda innan nästa koloss rapporteras in.

Det var alltså Em Chaipha från Tidaholm som fick sitt livs fiskeminne när han var ute tillsammans med kamraterna Alexanders Lidholm och Joel Andersson.
– Vi åkte till ett ställe där vi har dragit många fina fiskar förut. Alexander och Joel fick trassel i rullen och satte sig ner för att försöka pilla upp knutarna. I samma ögonblick kastar jag ut och säger på skoj ”va gött om vi skulle få en plussare så att vi kan åka hem”.

Em tog några vevtag och gjorde ett långt stopp, och då small det till.
– Tanken slår mig inte att det är en megafisk, så jag säger till polarna att vågen inte behövs utan att jag kan handlanda den i stället. Men det fick jag ångra.

Det blev i stället en ordentlig kamp innan gäddan låg i håven, och vågen drogs alltså ned till imponerande 17,8 kilo. Måttbandet visade 124 centimeter, och fiskekamraterna insåg naturligtvis att de hade en av årets största svenska gäddor i båten.

 

Dragit 14-kilos tidigare
Em hade tidigare ett personligt rekord på 14 kilo, och frågan är vilka mål han har med sitt fiske efter en sådan här fångst?
– Det är väl att utvecklas som sportfiskare, och så har det alltid varit. Helt enkelt att köra vidare och hoppas på ännu fler stora damer, konstaterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en fantastisk fisk, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta