Bra jobbat Eskil!

Eskil Erlandssons ministerkollegor röstade igenom en rad undantag i förbudet mot att slänga fisk överbord, så kallade utkast. (Foto: Channel 4)

EU-parlamentet vill totalförbjuda utkast, men ministerrådet vill vattna ur förslaget med en rad undantag. Då satte Eskil Erlandsson satte ner foten och röstade emot sina ministerkollegor. Något som kan få stor betydelse i förhandlingen mellan ministerrådet och parlamentet – då regelverket för den gemensamma fiskepolitiken slutligen ska bestämmas.
Efter en riktig nattmangling kallade Eskil Erlandsson och hans ministerkollegor till presskonferens i går. Budskapet som levererades var att man vill se ett förbud mot att slänga fångad fisk överbord, så kallad dumpning. Fast då med ett antal undantag.
Endast en av ministrarna motsatte sig undantagen och ville löpa linan ut med ett totalt utkastförbud, nämligen Eskil Erlandsson. Han vill följa samma linje som EU-parlamentet med stor majoritet nyligen röstade fram.
– Ministerrådet visar att de inte fullt ut accepterar idén med ett utkastförbud, vilket är olyckligt. Förslaget skulle göra det möjligt att kasta bort nära tio procent av vilken fångst som helst, vilket motsvarar 500 000 ton fisk per år i EU. Därför kan jag inte ställa mig bakom positionen, sa Eskil Erlandsson.
Nu återstår för ministerrådet och EU-parlamentet att förhandla fram ett slutgiltigt beslut och då kan Erlandssons nejröst i ministerrådet få stor betydelse.
– Jag kommer fortsätta jobba mycket aktivt för att påverka de förhandlingar som inleds nu, säger Erlandsson i ett pressmeddelande.

Tycker du att turerna med omröstningar, ministerråd och EU-parlament är krångliga? Läs Greenpeace Jan Isakssons senaste blogg, som beskriver tågordningen på ett pedagogiskt sätt.
Läs tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...