Byske älv är Västerbottens största skogsälv och just nu en av Norrlands hetaste laxälvar. Hittills i år har 1050 sportfiskefångster rapporteras, mer än dubbelt så mycket som normalt. Men om vi vill behålla trenden, gäller det att sköta korten rätt. " /> Bra laxtrend i Byske | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Byskelax på väg mot sina lekområden. Foto: Martin Falklind
Bra laxtrend i Byske

Byske älv är Västerbottens största skogsälv och just nu en av Norrlands hetaste laxälvar. Hittills i år har 1050 sportfiskefångster rapporteras, mer än dubbelt så mycket som normalt. Men om vi vill behålla trenden, gäller det att sköta korten rätt.
Anledningen till att det just nu ser så bra ut i Byske är kombinationen av de nya reglerna i havet och att Byskeälvens FvO tillsammans med Kåge och Åbyälvens FvO´n har begränsat det kommersiella fisket i närområdet genom arrenden av fiskeplatser och avtal med yrkesfisket.
– Dessutom har sportfiskare i älven även börjat återutsätta lax i en större utsträckning, vilket är positivt. Men för att kunna behålla den positiva trenden, är det nu viktigt att vi får till en beståndsanpassad förvaltning längs hela laxens väg, säger Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind som nyligen varit i Byske älv för att filma lax.

– Laxfrågan är känslig och komplex. Alla tycker att just dom har mer rätt till laxen än andra grupper. Det gäller såväl yrkesfiskare som trollingfiskare och älvfiskare. Men i slutänden handlar framtiden för laxen om hur många laxar som når sina lekområden. En död lax är en död lax, oavsett om den har dött på en fluga, i en fälla eller en turbin.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta