Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Bra start på Vänern

Patrik JAnsson från Grästorp kan konstatera en bra start på årets trollingsäsong. Denna lax på 10,6 kilo högg på Dalbosjön.

Patrik Jansson från Grästorp gav sig ut på Vänern för att trollingfiska andra veckan i januari. Ett dubbelhugg och en lax på över tio kilo gör att han med enkelhet kan konstatera en bra start på trollingåret. Laxen anmäldes förstås till Recordfisken.
Det blåste åtta sekundmeter nordostlig vind när Peter Jansson kryssade fram på Dalbosjön, Vänern. Plötsligt nickade bägge djupriggspöna och en av laxarna gjorde en rejäl rusning. Efter att ha rett ut ett oroväckande trassel började han fajta laxen.
– Jag kunde sakta men säkert drilla fisken in till håven och lyfta den över relingen, säger Patrik i sin anmälan till Recordfisken.
Laxen vägde 10620 gram och mätte 91 centimeter.
Här hittar du mer information om tävlingen Recordfisken.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta