Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Brandövning förgiftade sjöar

Ål från Börringesjön är belagd med saluförbud. (Foto: Rudolf Svensen)

Det giftiga ämnen PFOS har läckt ut i sjöarna runt Sturups flygplats och förgiftat fisken. Länsstyrelsen i Skåne har därför förbjudit försäljning av fisk från Fjällfotasjön och Börringesjön.
PFOS (perfluoroktansulfonat) har använts bland annat som impregneringsmedel och i brandskyddsprodukter. 2008 stoppades användningen sedan man upptäckt att ämnet är giftigt, reproduktionsstörande och icke nedbrytbart.
Vid Sturups flygplats finns en brandövningsplats och det är från denna som PFOS läckt ut till de närbelägna sjöarna. Länsstyrelsen har tagit prover på fisk från sjöarna och funnit halter av PFOS som är tio gånger högre än tillåtet gränsvärde. Den har därför beslutat om saluförbud av all fisk från Fjällfotasjön och av ål från Börringesjön. Även sportfiskare bör naturligtvis avstå från att äta fisk som man fångar i sjöarna.
Här
hittar du fler notiser om ål.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta