Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Brandövning förgiftade sjöar

Ål från Börringesjön är belagd med saluförbud. (Foto: Rudolf Svensen)

Det giftiga ämnen PFOS har läckt ut i sjöarna runt Sturups flygplats och förgiftat fisken. Länsstyrelsen i Skåne har därför förbjudit försäljning av fisk från Fjällfotasjön och Börringesjön.
PFOS (perfluoroktansulfonat) har använts bland annat som impregneringsmedel och i brandskyddsprodukter. 2008 stoppades användningen sedan man upptäckt att ämnet är giftigt, reproduktionsstörande och icke nedbrytbart.
Vid Sturups flygplats finns en brandövningsplats och det är från denna som PFOS läckt ut till de närbelägna sjöarna. Länsstyrelsen har tagit prover på fisk från sjöarna och funnit halter av PFOS som är tio gånger högre än tillåtet gränsvärde. Den har därför beslutat om saluförbud av all fisk från Fjällfotasjön och av ål från Börringesjön. Även sportfiskare bör naturligtvis avstå från att äta fisk som man fångar i sjöarna.
Här
hittar du fler notiser om ål.
Svenne Andersson

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta