Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Brittisk jättegädda

Andy O'Connor hade redan fått fem öringar på morgonen innan den här besten högg. 20,8 kilo innebär tangerat engelskt rekord. (Faksimil: The Sun)

I fredags fångade 20-åriga engelsmannen Andy O’Connor en brutalt stor gädda i Wykeham Lakes utanför Scarborough, East Yorks. Hans drygt 20 kilo tunga gädda tangerar ett rekord från 1822.
GF Gifford var den som fångat största gäddan i England sedan 1822, tills i fredags. Då fick han sällskap av en 20-årig engelsman. Vid namn Andy O’Connor. De båda har fått gädda på 46 pound, vilket är gällande rekord i England. Det skiljer dock nästan 200 år mellan fångsterna.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta