Annons
Budskap från FN: Riv dammar och återställ vattenmiljöer | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 dagar sedan Sverige Anders Lundin
Torrfåror är inte framtidens melodi, konstaterar FN. Här en av torrfårorna i Ångermanälven. Foto: Älvräddarna
Budskap från FN: Riv dammar och återställ vattenmiljöer

Det har aldrig varit mer bråttom att återställa förstörda ekosystem än nu. Förenta Nationerna slår larm med alla världens länder som mottagare, och det handlar inte minst om att riva dammar och återställa vattendrag.

FN:s rapport om statusen för den biologiska mångfalden är i stora stycken en dyster läsning, eftersom det framkommer att de uppsatta målen inte nås på långa vägar.
FN presenterar även en plan om hur vattendrag, skogar och marina miljöer ska skyddas och återställas, och där har just vatten och fisk en given huvudroll. I programmet, som går under namnet ”Decade on Ecosystem Restoration”, konstateras bland annat att dammar måste rivas eller förses med passager, för att gynna den biologiska mångfalden. Månne är FN den tunga aktör som kan styra utvecklingen snabbare åt rätt håll även i Sverige, till både sportfiskares och vattenvänners stora glädje.

”KOMMER VÄXA FRAMÖVER”

Några som nåtts av budskapet är svenska Havs- och Vattenmyndigheten. Erik Årnfelt, utredare på HaV, kommenterar budskapet så här:
– Arbetet med att skydda och inte minst restaurera ekosystem och deras ekosystemtjänster kommer att växa framöver. Vi behöver jobba med hela de komplexa ekosystemen i vår vattenmiljö och alla de olika intressen som är berörda. Vi ser fram emot att aktivt vara en del i FN:s dekad för ekosystemrestaurering och hoppas kunna lyfta åtgärdsarbetet ytterligare, säger han på deras hemsida.

Här kan du läsa stycket om vattenmiljöerna i FN:s dekad.

Relaterad nyhet från din region
54 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Joakim Larsson i Team Darwin drillar en stor tonfisk. Foto: Fredrik Aremyr
Vilda och tunga – se filmen när det drillas tonfisk!

Närmare 100 tonfiskar mellan Sverige och Danmark märktes under årets tonfiske – och för några av landets sportfiskare var det årets givna höjdpunkt. Här nedan kan ni se när svenska Team Darwin drillar giganter.

Fiskejournalen har i flera artiklar uppmärksammat tonfisket utanför svenska västkusten, där bland annat vår medarbetare Martin Falklind varit med i hetluften, i syfte att få häftiga filmklipp. Några som redan nu hunnit klippa ihop lite material, och gärna delar med sig av det, är gänget i Team Darwin.

En gigant landas för märkning. Foto: Fredrik Aremyr

Med hela elva tonfiskar levererade till märkning de senaste fyra åren så börjar de få en viss rutin. De spelade alltså in äventyret, där bland annat Joakim Larsson får äran att drilla två giganter.
– De är hårda, vilket också syns på filmen. Det krävs riktigt grov utrustning för att få upp dem fort, intygar Joakim Larsson, som vill att fler svenska sportfiskare ska få uppleva samma sak.
– Jag hoppas att den kraftiga ökningen av tonfiskpopulationen är bestående, och att Sverige så småningom kan få möjligheter till ett kontrollerat sportfiske efter tonfisk, primärt på catch-and-release basis.

Tills dess får alla ni andra låta er inspireras av detta i stället:

Du kanske även gillar detta