Annons
Budskap från FN: Riv dammar och återställ vattenmiljöer | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Torrfåror är inte framtidens melodi, konstaterar FN. Här en av torrfårorna i Ångermanälven. Foto: Älvräddarna
Budskap från FN: Riv dammar och återställ vattenmiljöer

Det har aldrig varit mer bråttom att återställa förstörda ekosystem än nu. Förenta Nationerna slår larm med alla världens länder som mottagare, och det handlar inte minst om att riva dammar och återställa vattendrag.

FN:s rapport om statusen för den biologiska mångfalden är i stora stycken en dyster läsning, eftersom det framkommer att de uppsatta målen inte nås på långa vägar.
FN presenterar även en plan om hur vattendrag, skogar och marina miljöer ska skyddas och återställas, och där har just vatten och fisk en given huvudroll. I programmet, som går under namnet ”Decade on Ecosystem Restoration”, konstateras bland annat att dammar måste rivas eller förses med passager, för att gynna den biologiska mångfalden. Månne är FN den tunga aktör som kan styra utvecklingen snabbare åt rätt håll även i Sverige, till både sportfiskares och vattenvänners stora glädje.

”KOMMER VÄXA FRAMÖVER”

Några som nåtts av budskapet är svenska Havs- och Vattenmyndigheten. Erik Årnfelt, utredare på HaV, kommenterar budskapet så här:
– Arbetet med att skydda och inte minst restaurera ekosystem och deras ekosystemtjänster kommer att växa framöver. Vi behöver jobba med hela de komplexa ekosystemen i vår vattenmiljö och alla de olika intressen som är berörda. Vi ser fram emot att aktivt vara en del i FN:s dekad för ekosystemrestaurering och hoppas kunna lyfta åtgärdsarbetet ytterligare, säger han på deras hemsida.

Här kan du läsa stycket om vattenmiljöerna i FN:s dekad.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Äntligen fick Petter Eriksson hålla i drömgösen över 10 kilo. Foto: Privat
Petters perfekta dag – fick dubbla drömgösar

Det rapporteras in flera storfiskar nu, trots att säsongen är inne i elfte timmen. Någon som hade bestämt sig för att köra ända in i kaklet var Petter Eriksson, och denna vecka kom äntligen utdelningen.

Storgös nummer 2.

Petter har jagat drömgösen under många år, och när det äntligen lossnade så blev det rena rama ketchupeffekten, alltså att allt kom på en och samma gång.
Så här berättar han om ett synnerligen lyckat fiskafänge:
– Jag fick faktiskt två drömgösar och personligt rekord två gånger på samma dag. Helt galet. Först en fisk på 9 830 gram och 94 centimeter. Jag var överlycklig med det, men det stannade inte där, konstaterar Petter.

För göskarriärens crescendo väntade bara runt hörnet – nämligen en fisk på hela 10 250 gram och 95 centimeter. Snacka om jackpot.

– Efter att ha lagt så många timmar, många mil och dåliga pass, så känns det fantastiskt att äntligen få landa målfisken som varit drivkraften i många år, rapporterar en överlycklig fångstman.
Grattis till en tidig julklapp, säger vi på Fiskejournalen.

 

Du kanske även gillar detta