[/caption] " /> Uddevalla kommun stänger av Byfjordens respirator | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige nicander
Byfjordens respirator stängs av

Pumparna som gett nytt liv åt de syrefattiga bottnarna i Byfjorden stängs nu av. (Foto: Anders Nicander)

De senaste åren har Byfjorden vid Uddevalla fått kostgjord andning när syrerikt ytvatten pumpats ner till de i det närmast döda bottnarna i fjorden. Sportfiskare vittnar om ett fantastiskt uppsving för fiskbestånden men nu stänger Uddevalla kommun av pumparna.
– Jag har till hundra procent försökt pusha för fortsatt syresättning för att behålla den förbättrade miljö som syresättningen skapat både i Byfjorden och i fjordsystemen utanför. Men politikerna har nu i demokratisk ordning tagit det här beslutet, säger Anders Stigebrandt, forskare vid Göteborgs universitet och forskningsledare för syresättningsprojektet i en pressrelease från Göteborgs universitet.
Uddevalla kommun tycker sig inte har råd med de 800 000 kr om året som projektet kostar. Och trots det mycket goda resultatet finns det de som är tveksamma till den här typen av åtgärder eftersom konsekvenserna på lång sikt inte går att förutsäga.
För att läsa mer klicka här.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Anders Lundkvist berättar om sina bästa kajaktips. Foto: Privat
Dra drömfisken från kajak – gratis snabbkurs!

Några av landets mest framgångsrika sportfiskare utövar sin hobby från kajak. Låter det vingligt och krångligt? Vi föreslår att du tar hjälp av experter innan du ger dig ut!

Under onsdagen kan du nämligen kroka arm med Umeå Kanotklubb på distans, och lyssna på en gratis föreläsning kring kajakfiske.
De konstaterar att allt fler fiskar från just kajak, och att de därför har bett deras medlem Anders Lundkvist att berätta mer om detta.
De bjuder på en kostnadsfri snabbkurs i kajakfiske online under onsdagskvällen.
Här kan du anmäla dig och läsa mer om föreläsningen.

Du kanske även gillar detta