Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
"Bygg ut resterande vattenkraft"

Det finns massor av outnyttjad vattenkraft i Sverige, anser socialdemokraten Stefan A Johansson i Helsingborg. Därför har han lämnat en motion om utbyggnad till partidistriktet i Skåne.
På sin blogg presenterar Stefan A Johansson sig som innovatör och konsult inom energisektorn. Det är alltså med en viss sakkunskap han uttalar sig om utbyggnadsmöjligheterna. Enligt motionären är den ”ekonomiskt utbyggnadsvärda vattenkraften” 95 terrawattimmar per år. I dagsläget är ”bara” två tredjedelar av detta utbyggt. Johansson är medveten om att det vid utbyggnad ”uppstår skador på jordbruksmark, skogsmark och annan mark”. Däremot tycks han sväva i total okunnighet om det blir svåra skador på livet i vattnet och vattenmiljön.
– Låt oss för guds skull hoppas att motionen stannar hos partidistriket i Skåne, säger Älvräddarns ordförande Christer Borg och fortsätter:
– Motionen har en pinsam brist på ens grundläggande kunskaper om vattenkraftens enorma skador, både nationellt och globalt. Dessutom går Sverige mot ett nationellt överskott av el och elpriserna påverkas inte av ökad produktion eftersom vi är integrerade med resten av Europa.
Du kan läsa motionen här.
Svenne Andersson

Att vattenkraftverk gör stor skada på vattenmiljön tycks inte föresväva socialdemokraten Stefan A Johansson.

Att vattenkraftverk gör stor skada på vattenmiljön tycks inte föresväva socialdemokraten Stefan A Johansson.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta