Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Cecilia siktar på de riktigt stora gösarna och har gjort det framgångsrikt.
Cecilia Grönbergs bästa tips

Cecilia Grönberg är en av Sveriges skickligaste gösfiskare och har finslipat sitt vertikalfiske till fulländning.
Lyssna på när Cecilia Grönberg, alias Gösdrottningen, ger sina bästa tips för hur man kommer i gång, både med ekolodet och fisket. På Sportfiskemässan i ÄLvsjö 18-20 mars kommer hon både att  hålla föredrag och att delta i Gösshowen.
Cecilia gillar att sätt upp mål och förra året nådde hon målet att ta en tiokilosgös i tre olika typer av vatten. Det blev en tiokilos i älvmiljö, en tiokilosgös i sjö och en tiokilosgös i havsfjordsmiljö.
Gösshow lördag klockan 13.00
Föredrag söndag 12.30

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta