Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här fångas grisen på bild när den vill upp i båten. Foto: Jan Ljungström
Chocken: Här får Jan dubbla grisar under fisketuren

Tjusningen med fiske brukar vara händelserna som gör varje fisketur unik. Jan Ljungström fick uppleva något som måste vara extremt sällsynt: Först fick han en ”gris” i form av en präktig gädda, och sedan kom ett vildsvin och ville upp i båten.

Fångstmannen med den lilla grisen.

– Det var helt sjukt, man höll ju på att skita på sig när den var på väg upp i båten, säger Jan Ljungström.
Då syftar han alltså inte på gäddan som vägde 6,4 kilo, utan på det oväntade sällskapet som simmade omkring ute på sjön.
– Vi såg den på håll, så vi åkte dit. Den simmade bara runt i en cirkel, och när vi kom fram så försökte den komma upp i båten, berättar Jan som hade sällskap i båten av Fredrik Kvarnkullen.

De körde mot land och vildsvinet följde efter, vilket troligtvis var djurets räddning.
– Jag vet inte hur länge den hade varit där ute. Men det var det sjukaste jag sett på sjön, jag trodde inte mina ögon först. Om den hade kommit upp i båten då hade ju vi fått hoppa i.
Händelsen utspelade sig på Linden utanför Mariannelund.

– Vi vet att det tagits gäddor på runt 20 kilo i den sjön, så vi hade hoppats på att få en riktig gris, och det fick vi ju till slut, säger Jan Ljungström med ett skratt.

Vi på redaktionen tackar för en av årets märkligaste fiskehistorier!

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta