Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dansk seger i landskampen

Det danska laget gick segrande från första landskampen, returmatch väntar första veckan i november. (Foto: Ingrid Thögersen)

Helgen som gick anordnades det inofficiell landskamp i havsöringfiske mellan Danmark och Sverige. Trots dåliga förutsättningar lyckades danska laget bra och gick segrande ur striden.
En kylslagen Kullabygd mötte deltagarna i den inofficiella landskampen mellan Danmark och Sverige under helgen som gick. Varje lag bestod av fem danskar och fem svenskar. Under fisket parades en fiskare från varje nation ihop och fiskade tillsammans under dagen. Detta för att svenska laget inte skulle få fördelen av lokalkännedom. Man fiskade mellan 12.00-21.00 och när det var dags att summera dagen korades Danmark till segrare, tack vare en havsöring på 2,2 kilo.
Vinnaren koras med hjälp av Fulton-värde.
Första veckan i november hoppas svenska laget få revansch, då lagen möts för en returmatch i Danmark.
Tips från lagledningen
Funderar du på att besöka Kullabygden för havsöringfiske? Svenska lagets kapten, Henrik Thögersen, tipsar om sina favoritställen för både spinn och fluga.
Spinnfiske: Bedriv lätt spinnfiske med beten mellan 10-18 gram. Kvickbadet söder om Höganäs hamn är en het plats att börja på.
Flugfiske: Ett bra flugval är Pattegrisen, som så många gånger förr. Häljeröd, Skälverviken kan erbjuda ett riktigt bra och roligt flugfiske.
En bra start på fiskedagen kan vara att passera sportfiskebutiken Dan Tackel i Höganäs för dagsfärsk information från personalen.
Läs tidigare notis om landskampen.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta