Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Danskt sportfiske omsätter miljarder

Det danska sportfisket omsätter årligen omkring 2,8 miljoner danska kronor, visar en undersökning som offentliggjordes i Köpenhamn på fredagen.
Den stora undersökningen har genomförts av Fødevareministeriet och visar att av de 2,8 miljarderna går hela 568 miljoner rätt in i statskassan i form av skatter och avgifter.
För att få ett mått på sportfiskets värde kan man konstatera att omsättningen är lika hög som inom den penningintensiva och expansiva golfsporten.
Danska sportfiskeförbundets ordförande Verner W Hansen säger att han inte är överraskad, men naturligtvis glad över siffrorna:
– Undersökningen bekräftar det vi sagt i åratal, nämligen att det är riktigt mycket pengar i att sköta naturen och våra fiskevatten. Undersökningen visar också att sportfiskeföreningarnas enträgna kamp för att rädda vattenmiljöer och hjälpa fiskbestånden inte varit förgäves. Utan den insatsen hade vi inte haft något som ens hade påmint om ett vettigt sportfiske på hemmaplan.
Svenne Andersson

Det danska sportfisket är värt massor med pengar, konstaterar Sportfiskeförbundet i ett pressmeddelande.

Det danska sportfisket är värt massor med pengar, konstaterar Sportfiskeförbundet i ett pressmeddelande.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta