David metade upp jätteflundra under sin bröllopsresa

David Nilsson med den 195 centimeter långa hälleflundran. Foto: Privat

David Nilsson från Sunne i Värmland har rapporterat hem om en fisk från Norge som många bara drömmer om. 195 centimeter hälleflundra, fångad med flötmete under sin bröllopsresa.

Det är en av de största hälleflundror som fångats med flötmete. Det finns inget officiellt världsrekord, men den hittills största kända fångsten med metoden är 197 centimeter, och det var svenske Erik Axner som stod för den bedriften.

– Naturligtvis hade det känts kul med att slå det, men bara att få en sådan hälleflundra är en bedrift i sig och helt sjukt, säger David Nilsson till Fiskejournalen.

David och hustrun Lovisa fick försiktigt sagt belöning för mödan, efter sin 140 mil långa resa från Värmland till Andfjorden i norra Norge.

Den gigantiska hälleflundran fångades när de lotsades runt fjorden av Oscar Lundahl på Nordic Sea Angling. Metoden var alltså flötmete, med en liten sej som bete. David lät betet hänga cirka över meter över botten, när han efter stund såg att flötet dök under vattnet. Han misstänkte dock först bottennapp.

– Oscar trodde det var fisk, men jag svarade snabbt att det helt säkert var botten. Oscar lyfte på spöt, vevade in lite grann och kände då tyngden. Då blev linan slak och flötet kom upp, och eftersom vi trodde att den hade släppt så satt vi tillbaka spöt i spöhållaren, berättade David för den norska sajten Fiskeavisen.no.

Men det som hade inträffat var att hälleflundran simmat mot båten, och att linan därför blev slak. När David började veva in så kände han tyngden igen, och efter ett mothugg så dök fisken ned och parkerade sig på botten.

Sedan blev det ungefär en kvarts kamp, med kraftiga rusningar och trötta armar innan fisken kom upp till ytan. Den fotograferades och mättes, innan sällskapet lät den simma tillbaka mot djupet. David hoppade själv i plurret för att få det hela förevigat på bästa sätt.

– Ryggen var helt slut, berättar David.

Fisken var alltså 195 centimeter lång, och det bör tilläggas att det hela skedde under Davids och hustrun Lovisas bröllopsresa.

– En dröm som gått i uppfyllelse och som kommer bli fruktansvärt svårt att toppa. Tyvärr tappade Lovisa en större flundra första dagen efter ett linbrott, berättar David som ändå fick till ett lyckligt slut.

Se filmen från landningen här nedan:

https://www.facebook.com/david.nilsson.980/videos/10157401722953953/

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
AKTUELLT

Intelligent djuprigg från Cannon

Skulle du vilja att din djuprigg interagerar med ekolod, telefoner och Fishhawks? Med nya djupriggen Cannon Optimum följer en rad heta nyheter som gör trollingfisket både enklare och roligare. Så här funkar den!   Nya Optimum-riggarna kan trådlöst anslutas till Humminbird GPS/ekolod, Fish Hawk X4D system och mobiltelefoner vilket gör fisket mer effektivt än vad

Sensationellt fynd i fjällen – långväga lax tillbaka

Fiskevårdarna trodde knappt sina ögon – men det var faktiskt en livs levande laxhanne på 92 centimeter som de stötte på 35 mil från kusten, högt uppe i Laisälven. Det var Daniel Holmqvist, fiskekonsulent i Ume-Vindelälvens fiskeråd, och några andra fiskevårdare som gjorde det sensationella fyndet i fjällen, ovanför Björkliden i Arjeplogs kommun. Visserligen har

Film: Årets fetaste trollinggädda?

Det spelar ingen roll om den här fisken kommer från andra sidan riksgränsen – den måste visas upp ändå. Se filmen på när holländaren Siegfried Schön drillar storgäddan.  För några dagar sedan tog sportfiskaren Siegfried Schön en fantastiskt trollinggädda. En praktgädda på otroliga 138 centimeter. Filmen har visats tusentals gånger och spridits över sociala medier

Polis genomförde razzia mot yrkesfiskare i Norrbotten

Mitt under pågående löjfiske i Norrbotten så gjorde myndigheterna en razzia mot flera företag inom fiskerinäringen. Det rapporterar SVT Norrbotten om. Det var 8 oktober som flera aktörer gjorde en gemensam aktion mot fiskeriföretag i Norrbotten, närmare bestämt Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Migrationsverket. Det handlade dock inte om tjuvfiske i detta fall, utan om brott

Nytt nummer ute: Perfekt höstläsning!

Hösten är här och besöker du inte vattnet är det läge att sjunka ner i soffan för lite skönläsning. Då är Fiskejournalen nummer 8 perfekt – där vi bjuder på massor av tips och inspiration! Vilket tackel ska du använda för höstabborren? Vilka stövlar ska du använda vid fisketuren? Var hittar du öringen och harren i

Succé i Östersund när Sportfiskarna vandrar norrut

Sportfiskarna har meddelat att de ska öppna ett regionkontor i Jämtland. Och det var verkligen på tiden, tyckte många av de hundratals personer som besökte tisdagens fiskeevent på Storsjöteatern i Östersund. Lokalen var proppfull av nyfikna fiskevänner när Sportfiskarna bjöd in till fiskekväll i Östersund, där de bland annat berättade om sina planer på att

Dubbla PB:n under ett och samma fiskepass

Alexander Johansson från Forserum lyckades bräcka sitt personbästa två gånger inom loppet av några timmar. Läs Alexanders fångstberättelse och titta på den sköna återutsättningen av 11-kilosgösen. För Alexander så är gösen den viktigaste sportfisken. Och får han välja så tar han dem gärna på vertikalspöet. Stora sådana. Om vi backar bandet till mitten av varma

Usch blir resurs: Satsning på miljövänlig gourmetfisk

Går det att odla fisk med hållbart och cirkulärt foder – som dessutom ger en välsmakande produkt på tallriken? Det får vi snart svaret på genom en svensk satsning, med syftet att gynna de vilda fiskbestånden. Det är Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som tillsammans med forskare, kockar och näringsliv presenterar sitt projekt ”5 ton grön fisk

Hopp för ålen efter efterlängtat trendbrott

Har den negativa trenden långsamt vänt för ålen? Det är åtminstone förhoppningen efter att det kommit positiva rapporter från både Sverige och övriga Europa. Det är över 10 år sedan som EU:s ålförordning trädde i kraft, där medlemsländerna började vidta åtgärder för att rädda den utrotningshotade ålen. Enligt ålforskaren Håkan Wickström börjar insatserna bära frukt.

Beslutet klart: Fortsatt torskstopp i östra Östersjön

Det blev både applåder och burop efter att EU:s fiskeministrar enats om de totala fångstkvoterna för Östersjön år 2020. Det står i alla fall klart att torskfisket i östra Östersjön blir i princip noll. Strax efter midnatt mot tisdagen kom beskedet att svenska landsbygdsministern Jennie Nilsson (S) och hennes utländska kollegor var överens om fiskekvoterna.

Annonser

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...