David Nilsson från Sunne i Värmland har rapporterat hem om en fisk från Norge som många bara drömmer om. 195 centimeter hälleflundra, fångad med flötmete under sin bröllopsresa. " /> David metade upp jätteflundra under sin bröllopsresa | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
David Nilsson med den 195 centimeter långa hälleflundran. Foto: Privat
David metade upp jätteflundra under sin bröllopsresa

David Nilsson från Sunne i Värmland har rapporterat hem om en fisk från Norge som många bara drömmer om. 195 centimeter hälleflundra, fångad med flötmete under sin bröllopsresa.

Det är en av de största hälleflundror som fångats med flötmete. Det finns inget officiellt världsrekord, men den hittills största kända fångsten med metoden är 197 centimeter, och det var svenske Erik Axner som stod för den bedriften.

– Naturligtvis hade det känts kul med att slå det, men bara att få en sådan hälleflundra är en bedrift i sig och helt sjukt, säger David Nilsson till Fiskejournalen.

David och hustrun Lovisa fick försiktigt sagt belöning för mödan, efter sin 140 mil långa resa från Värmland till Andfjorden i norra Norge.

Den gigantiska hälleflundran fångades när de lotsades runt fjorden av Oscar Lundahl på Nordic Sea Angling. Metoden var alltså flötmete, med en liten sej som bete. David lät betet hänga cirka över meter över botten, när han efter stund såg att flötet dök under vattnet. Han misstänkte dock först bottennapp.

– Oscar trodde det var fisk, men jag svarade snabbt att det helt säkert var botten. Oscar lyfte på spöt, vevade in lite grann och kände då tyngden. Då blev linan slak och flötet kom upp, och eftersom vi trodde att den hade släppt så satt vi tillbaka spöt i spöhållaren, berättade David för den norska sajten Fiskeavisen.no.

Men det som hade inträffat var att hälleflundran simmat mot båten, och att linan därför blev slak. När David började veva in så kände han tyngden igen, och efter ett mothugg så dök fisken ned och parkerade sig på botten.

Sedan blev det ungefär en kvarts kamp, med kraftiga rusningar och trötta armar innan fisken kom upp till ytan. Den fotograferades och mättes, innan sällskapet lät den simma tillbaka mot djupet. David hoppade själv i plurret för att få det hela förevigat på bästa sätt.

– Ryggen var helt slut, berättar David.

Fisken var alltså 195 centimeter lång, och det bör tilläggas att det hela skedde under Davids och hustrun Lovisas bröllopsresa.

– En dröm som gått i uppfyllelse och som kommer bli fruktansvärt svårt att toppa. Tyvärr tappade Lovisa en större flundra första dagen efter ett linbrott, berättar David som ändå fick till ett lyckligt slut.

Se filmen från landningen här nedan:

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta