[/caption] " /> Debatt om utrotningshotad fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Debatt om utrotningshotad fisk

Både Ica och Coop tackade nej till att medverka i debatten, men både Mikael Karlsson och Eskil Erlandsson deltog. (Foto: Erik Bratthall/Naturskyddsföreningen)

I går berättade Fiskejournalen att det finns gott om hotade arter i butikernas fiskdiskar. Det var Naturskyddsföreningen som publicerade skrämmande uppgifter. 37 av 57 matbutiker saluförde fisk som är utrotningshotad. När frågan debatterades i Sveriges radio P1 i går eftermiddag konstaterade fiskhandlarnas företrädare att: ”Det bra att vi har utrotningshotad fisk i våra diskar så vi kan informera kunderna om problemen”.
Det finns allt färre fiskar i världens hav och man söker allt djupare efter något att lägga i fiskdisken. Djuphavsfiskar som hälleflundra, havskatt, marulk och rödtunga blir könsmogna relativt sent och är därför extra känsliga för fiske. De hinner inte föröka sig innan de fiskas upp. Naturskyddsföreningen varnar nu för att ett flertal fiskarter av de som säljs riskerar att utrotas för gott.

Men vems ansvar är det då att rädda fiskarna? Ämnet debatterades när Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson, fiskhandlaren Pär-Anders Bergqvist och fiskeminister Eskil Erlandsson möttes i radioprogrammet 16-timmen i går.
Lyssna på debatten här.
Läs tidigare notiser om havsmiljö.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En massa fisk kan det bli vid massafabriker, om projektet faller väl ut. Foto: Rigel
Svenskt pilotprojekt: Massa fisk vid massafabriker?

Allt fler aktörer verkar anse att framtidens fiskodlingar ska bedrivas på land. Nu presenteras ett nytt koncept, där fiskodlingar ska utnyttja spillvärme från massabruk.

Det är företaget Big Akwa i Härnösand och dess ägare Hugo Wikström som meddelar att han satsar på ett pilotprojekt under 2021.
Tanken är att utnyttja spillvärmen från massabruk till att temperera vattnet i en närliggande, landbaserad fiskodling. Samtidigt kan det näringsrika vattnet från fisktankarna gå tillbaka till massabrukets bioreningsdammar, där det blir till föda för de mikroorganismer som används för att rena bioslam från produktionen. Dessutom renas vattnet och man undviker den skadliga effekt som konventionella fiskodlingar kan medföra på miljön, enligt beskrivningen av projektet.
– Mänskligheten står inför stora utmaningar vad gäller livsmedelsförsörjningen, och jag vill vara med och bidra till att den kan lösas på ett bra och effektivt sätt, säger Hugo Wikström i ett pressmeddelande.

Samarbetar med SCA
Dialog förs med SCA, och nu pågår aktiviteter för att hitta möjliga platser för ett pilotprojekt.
– Att odla fisk i anslutning till massabruk kan både ge näring till bioreningen och bli ett användningsområde för lågvärdig restvärme, som inte går att nyttja på så många andra sätt. Det är utmanande att i anslutning till ett massabruk hitta en lämplig plats för det utrymme som en fiskodling kräver, men faller bitarna på plats så skulle en intressant symbios kunna uppstå mellan Big Akwa och SCA, säger SCA:s innovationschef Magnus Viström i pressmeddelandet.

Du kanske även gillar detta