[/caption] " /> Debatt om utrotningshotad fisk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Debatt om utrotningshotad fisk

Både Ica och Coop tackade nej till att medverka i debatten, men både Mikael Karlsson och Eskil Erlandsson deltog. (Foto: Erik Bratthall/Naturskyddsföreningen)

I går berättade Fiskejournalen att det finns gott om hotade arter i butikernas fiskdiskar. Det var Naturskyddsföreningen som publicerade skrämmande uppgifter. 37 av 57 matbutiker saluförde fisk som är utrotningshotad. När frågan debatterades i Sveriges radio P1 i går eftermiddag konstaterade fiskhandlarnas företrädare att: ”Det bra att vi har utrotningshotad fisk i våra diskar så vi kan informera kunderna om problemen”.
Det finns allt färre fiskar i världens hav och man söker allt djupare efter något att lägga i fiskdisken. Djuphavsfiskar som hälleflundra, havskatt, marulk och rödtunga blir könsmogna relativt sent och är därför extra känsliga för fiske. De hinner inte föröka sig innan de fiskas upp. Naturskyddsföreningen varnar nu för att ett flertal fiskarter av de som säljs riskerar att utrotas för gott.

Men vems ansvar är det då att rädda fiskarna? Ämnet debatterades när Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson, fiskhandlaren Pär-Anders Bergqvist och fiskeminister Eskil Erlandsson möttes i radioprogrammet 16-timmen i går.
Lyssna på debatten här.
Läs tidigare notiser om havsmiljö.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta