[/caption] " /> Den enda som saknas är laxen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Den enda som saknas är laxen

Birgitta Persson är kommunstyrelsens ordförande i Överkalix – och frustrerad. (Foto: Katarina Nilsson)

Efter Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken var det många som reagerade starkt. Många anser nu att Eskil Erlandsson slösar bort en resurs och äventyrar en art överlevnad. En av dessa är kommunstyrelsens ordförande i Överkalix kommun, Birgitta Persson.
Fiskeriminister Eskil Erlandssons framträdande i Svt:s Uppdrag granskning har lett till  kritiska reaktioner från såväl sportfiskare, kändisar, miljövänner och politiker. Senast i raden är kommunstyrelsens ordförande i Överkalix kommun, Birgitta Persson. Hon lever och verkar i en region som enligt många har en enorm och outnyttjad potential.
– Vi har alla komponenter utom en, för att bli en ordentligt blomstrande landsbygd. Det enda som saknas är laxen, säger Persson.
Hon påpekar att den orörda och vackra naturen, anläggningar för att ta emot gäster, arbetskraft och en outbyggd Kalix älv redan är på plats. Det som saknas är ett väl förvaltat laxbestånd.

Efter att ha sett Uppdrag granskning blev hon rejält upprörd över minister Erlandssons likgiltighet inför det faktum att husbehovsfiske får fortgå utan någon som helst kontroll.
– När han sedan väljer att inte tro på forskarna, så blir man ju helt matt.

Självklart har Birgitta skickat ett brev till Eskil Erlandsson via Fiskejournalens webbformulär. Gör det du också, och se till att din omgivning också gör det.
På vår sida Engagera dig kan du med några klick skicka ett brevet. Klicka här för att komma till webbformuläret.
Se Svt:s Uppdrag granskning om laxpolitiken.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta