Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Den gäddan var hungrig

Den här gäddan bor i Fyrisån och är hungrig för jämnan. Så hungrig att hon kastade sig över de majskorn som var tänkta för en av åns stora braxnar.
Bakom bravaden att fånga 100-klubbare på majs står ingen mindre än ”Fiske-Oskar” Larsson, från Örsundsbro. I början av augusti satt han en mysig natt tillsammans med några polare och metade efter braxen i Fyrisån.
”Plötsligt blir det riktigt tunggung i spöt och vi gjorde oss beredda på en brutal braxen, men upp kommer en gädda som exakt på millimetern kvalar in i 100-klubben”, berättar Oskar om den häftiga och överraskande upplevelsen.
Svenne Andersson

"Fiske-Oskar" med en av Fyrisåns hungrigaste gäddor.

"Fiske-Oskar" med en av Fyrisåns hungrigaste gäddor.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta