Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Dennis uppåt i Meterligan

Dennis Berglund är en mycket skicklig sportfiskare från Gävle – som då och då gör en gäddsatsning och langar in en hoper gäddor till 100-klubben.
Under oktober körde Dennis ett par trollingpass på Siljan och på Storsjön, vid Sandviken. Det blev en kvartett 100-klubbare som i ett svep lyfte upp Dennis till en sjätteplats i Meterligan.
Tre av gäddorna kommer från Dennis ”hemmavatten” Storsjön, medan den fjärde fångades i Siljan. Att det finns stora gäddor i Dalarnas största sjö är tveklöst – bevisat inte minst av de många dalkarlar som regelbundet anmäler storgäddor därifrån till 100-klubben. Men att det inte bara var att åka upp och hämta dem upptäckte Dennis. Satsningen gav inte mer än en enda gädda som kvalade in i 100-klubben och det var på håret…
Nåväl, fyra oktobergäddor på 100, 101, 103 och 105 centimeter tar upp Dennis till sjätteplats i Meterligan, med sammanlagt 1029 centimeter gädda.
Svenne Andersson

Dennis Berglund med en snygg höstgädda, fångad i Storsjön vid Sandviken.


Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta