Det blev ”bara” silver

– Det kunde ha blivit guld – men det blev bara silver, konstaterar Joakim Larsson, Göteborg i ett mejl till Fiskejournalen.
Storfiskaren och biologiprofessorn Joakim Larsson missar sällan chansen att blöta dragen, om han vet att det finns stor fisk i farvattnen; oavsett om det är långt ute i Västerhavet, på Kanarieöarna eller i laxvattnen utanför Simrishamn. Det var på den senaste orten det blev storfånst i fredags. Så här skriver Joakim själv:
”I fredags badade farsan och jag dragen utanför Simrishamn från vår Rocad 706. Efter ett inledande trippelhugg i ytan med tre mindre laxar i båten nappade en riktigt stor fisk som tyvärr lossade efter drygt 10 minuters fight utan att jag fått in en meter lina. Dock kom trösten en stund senare i form av ett dubbelhugg på riggen. Pappa fick in den första laxen på strax över sju kilo till båten utan några större problem, medan det tog uppemot en halvimme och många rusningar tills att min var redo för håven. Den hade tagit på en liten nio centimeters Stinger-sked i silver/gult fiskad på 40 fot. Innan vi tog kurs mot land hann vi med ytterligare en femkilos.
Väl i hamn drog den största laxen ner Jan Ljungrens vågpil till 16,6 kg (114 cm). Jan bannade mig för att jag inte anmält mig till Guldlax-tävlingen innan jag åkte ut, då fisken skulle betytt blågult i stället för rödvitt i ledningen. Men även om det inte blev en guldlax denna gången så var det ju 16,6 kg rent silver, och jag kan inte vara annat än nöjd med det!”
Svenne Andersson

Joakim Larsson med 16,6 kilo rent Simris-silver i famnen. Laxen tog en Stinger-sked på 40 fots djup.

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...