DNA räddning för fjordtorsken

Underbar som både sportfisk och matfisk. Kommer torsken tillbaka kommer den att berika vårt kustfiske på ett fantastiskt sätt. (Foto: Anders Nicander)

Kartläggning av torskens DNA som gjorts av forskare i Norge kan kanske ligga till grund för nyintroduktion av torsk i Bohusläns fjordar. Med rätt genetisk kod kan man kanske få fram torskar som trivs i fjordarnas lite sötare vatten och som inte vandrar ut till havs när den blir stor.
Det är tidningen Bohuslänningen som berättar om denna strimma av hopp för den en gång så talrika fjordtorsken. Med rätt kunskaper om vilka genetiska egenskaper torskarna behöver finns det en möjlighet att vi kan få torsken tillbaka. Tidigare har man planerat att ta ett antal torskar från Gullmarsfjorden och flytta dem till andra fjordar. Tillgången på torsk i Gullmarsfjorden har dock visat sig alldeles för liten. Nu hoppas man på att kunna ta torsk från någon sydnorsk fjord eller från Öresund.
Efter åratal av urskiljningslöst överfiske är torsken i dag i stort sett helt borta längs Västkusten. Detta till skillnad från i Öresund där torskbeståndet alltjämt är gott. I Öresund lyser trålarna med sin frånvaro. Bohuslänningen hävdar att de lärde tvistar om att avsaknaden av trålare är förklaringen till att Öresundstorsken lever och frodas. De lärda som skulle påstå att det inte handlar om trålarna finns nog inte. Däremot finns det fortfarande representanter för yrkesfiskets organisationer som hårdnackat förnekar en uppenbar verklighet. Men de kan väl knappast kallas lärda.
Du läser Bohuslänningens artikel här
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...