[/caption] " /> DNA-spår i vattnet avslöjar art | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
DNA-spår i vattnet avslöjar art

Nu kan forskare med hjälp av DNA avgöra vilka fiskarter som förekommer i vattendrag utan att att ens se dem. (Foto: Morgan Fihn)

Forskare från Danmark har utvecklat en metod att hitta fiskar och andra vattendjur med hjälp av DNA från vattenprover. Man hoppas kunna använda den nya kunskapen till att bestämma artrikedom i sjöar, hav och vattendrag utan att provfiska.
DNA-spårning testades först i sötvatten där man bland annat studerade vatteninsekter, små kräftdjur, grodor, utter och fisken grönling. Resultatet var bra och nu hoppas forskarna att metoden ska komma till nytta vid bland annat fiskevård.

– Den lämpar sig mycket bra för att bevaka och hålla koll på hotade arter och kan användas i planering för att bevara dessa arter, säger en av forskarna, Philip Francis, till Sciencedaily.
Läs mer här.
Jerry Helliker

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Big Land – ett måste att se för äventyrslystna flugfiskare.
Helgtips: Film om vackra fiskar och vilda vyer

Klockan har bytt år, och det är dags att ta fram planeringsblocket inför kommande fiskesäsong. Kanske är detta året då du gör din drömresa till fjärran stränder? Här nedan följer ett filmtips som bjuder på inspiration i världsklass.

Du kanske redan har sett den prisbelönta filmen ”Big Land”, som handlar om ett gäng hängivna flugfiskare som beger sig till Labrador-området i Alaska för att fiska öring, närmare bestämt brook trout? Om inte så föreslår vi att du bäddar ned dig för lite helgmys.

Det är en riktigt vacker och proffsig film, som levererats av Tight Loops, där även svenske Rolf Nylinder haft några fingrar med i musiksättningen.

Här nedan hittar du filmen!

Du kanske även gillar detta