[/caption] " /> Äkta laxar i Rönne å | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Äkta laxar i Rönne å

Skånska laxar har DNA-testas för att kontrollera eventuell beblandning med hallänska laxar. (Foto: Svanthe Harström)

En undersökning av laxar i Rönne å visar att stammen är genetisk intakt och opåverkad av de laganlaxar som sattes ut för 30 år sedan.
Syftet med gentesterna var att se om laxarna är ursprungliga, eller är rester av cirka 33 000 odlade laxsmolt från Lagan. Utsättningarna gjordes från 70-talet fram till och med 1990. Detta skriver hd.se i dag.
Ur fiskvårdsynpunkt är det viktigt att fastställa Rönne å-laxens identitet.
– Nu finns resultatet, och det visar precis vad jag sagt och hoppats på hela tiden. Rönne å har en egen laxstam. Det gör att det blir mer intressant att satsa på fiskevårdsåtgärder, säger Anders Eklöv.
Missa inte tidigare notiser om laxen i Rönne å.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta