Den spännande klumpfisken lever av maneter. Foto: Nordsøen Oceanarium.[/caption]Under julhelgen har tre döda klumpfiskar hittats på skånska stränder. Denna märkliga fisk finns normalt ute i Atlanten och det är sällsynt att de återfinns på svenska stränder. " /> Döda klumpfiskar på skånska stränder | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Döda klumpfiskar på skånska stränder

Den spännande klumpfisken lever av maneter. Foto: Nordsøen Oceanarium.


Den spännande klumpfisken lever av maneter. Foto: Nordsøen Oceanarium.

Under julhelgen har tre döda klumpfiskar hittats på skånska stränder. Denna märkliga fisk finns normalt ute i Atlanten och det är sällsynt att de återfinns på svenska stränder.
Vad som har orsakat denna ansamling av döda klumpfiskar på en helg är osäkert. Det kan bero på att vattentemperaturen varit hög under hösten och att det därför helt enkelt finns fler klumpfiskar som gått upp på våra breddgrader.
Klumpfisken kallas också solfisk och är världens största benfisk. Tre av de fyra arterna kan bli upp till fyra meter långa och väga upp emot två ton. Den lever mestadels på maneter.
Klumpfiskar är dåliga simmare och kan därför lätt driva upp på stränderna utan att kunna ta sig ut på djupt vatten igen.

Maria Ålander
Källa: Sydsvenskan

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta