Doktorsfiskar får jobba hårt

Doktorsfisken, Garra rufa, är en bottenlevande karpfisk som lever på att putsa alger, små kräftdjur och zooplankton från stenar. Döda hudceller på människor uppfattas av fisken som vilken mat som helst.

Trenden med ”fisk-spa” växer. Det handlar om småfiskar som tar bort döda hudceller och lämnar kvar en slät och frisk hy. Det är arten Garra rufa, en liten karpfisk som får göra jobbet.
De så kallade doktorsfiskarna är en sötvattenfisk som ursprungligen lever i Mellanöstern. Traditionen med fisk-spa har länge funnits i Turkiet där fiskarna lever i utomhuspoler som patienterna kan bada i. Mest effektiv är behandlingen på psoriasispatienter och folk med eksem.
– Men även ärrbildning, dålig blodcirkulation och pedikyr är något som doktorsfiskarna rår på, berättar Anneli Alexandersson, på Garra Rufa Fiskpedikyr i Göteborg.
De flesta här i Sverige besöker dock ett fisk-spa för att få en stunds intressant avkoppling. Det är onekligen en speciell upplevelse att se och känna de små varelserna som ivrigt far runt och systematiskt putsar ens fötter.
Att hålla dessa fiskar i akvarium är ingen enkel match. Doktorsfiskarna är ganska krävande och behöver själva en viss omvårdnad.
– För att upplevelsen för mina kunder ska bli optimal, så behöver jag flera hundra aktiva fiskar. Fiskarna behöver vila emellanåt och de är mycket svåra att föröka här i Sverige, så det är en hel del jobb med att importera fiskar, sköta akvarier och mecka med akvariepumpar. Men det är väldigt roligt!
Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...