[/caption] " /> Doktorsfiskar får jobba hårt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Doktorsfiskar får jobba hårt

Doktorsfisken, Garra rufa, är en bottenlevande karpfisk som lever på att putsa alger, små kräftdjur och zooplankton från stenar. Döda hudceller på människor uppfattas av fisken som vilken mat som helst.

Trenden med ”fisk-spa” växer. Det handlar om småfiskar som tar bort döda hudceller och lämnar kvar en slät och frisk hy. Det är arten Garra rufa, en liten karpfisk som får göra jobbet.
De så kallade doktorsfiskarna är en sötvattenfisk som ursprungligen lever i Mellanöstern. Traditionen med fisk-spa har länge funnits i Turkiet där fiskarna lever i utomhuspoler som patienterna kan bada i. Mest effektiv är behandlingen på psoriasispatienter och folk med eksem.
– Men även ärrbildning, dålig blodcirkulation och pedikyr är något som doktorsfiskarna rår på, berättar Anneli Alexandersson, på Garra Rufa Fiskpedikyr i Göteborg.

De flesta här i Sverige besöker dock ett fisk-spa för att få en stunds intressant avkoppling. Det är onekligen en speciell upplevelse att se och känna de små varelserna som ivrigt far runt och systematiskt putsar ens fötter.
Att hålla dessa fiskar i akvarium är ingen enkel match. Doktorsfiskarna är ganska krävande och behöver själva en viss omvårdnad.
– För att upplevelsen för mina kunder ska bli optimal, så behöver jag flera hundra aktiva fiskar. Fiskarna behöver vila emellanåt och de är mycket svåra att föröka här i Sverige, så det är en hel del jobb med att importera fiskar, sköta akvarier och mecka med akvariepumpar. Men det är väldigt roligt!
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Ta hand om fisken – sök LOVA-bidrag! Foto: Anders Lundin
Dags att vårda fisken – så här söker du pengar!

Intresset för sportfiske växer – och därmed också intresset för fiskbestånden. Vi påminner nu om LOVA-bidraget, som alla föreningar och kommuner kan söka för att skapa bättre förutsättningar för sportfiske.

LOVA är Havs- och vattenmyndighetens satsning som ska gå till lokal vattenvård över hela landet. Har du ett projekt på gång så är det dags att söka pengar nu, eftersom ansökningstiden går ut i slutet av januari.

I flera län finns det många vattenmiljöer som i dag inte uppnår miljökvalitetsnormerna om god ekologisk status, och länsstyrelsen vill nu ha hjälp att sprida budskapet om LOVA.

Det är du som jobbar på kommun eller är medlem i en ideell förening som kan söka bidrag för lokala vattenvårdsprojekt som bidrar till att uppnå god status. Till exempel kan projektet syfta till att åtgärda vandringshinder, återställa flottledsrensade vattendrag eller anlägga lekbottnar för fisk.

Från och med 2018 finns det en ny LOVA-förordning som innebär en förstärkning av arbetet med övergödning. Du kan söka i vissa fall upp till 90 procent i statliga bidrag för åtgärder som minskar övergödningen.

Läs mer om LOVA här!

Du kanske även gillar detta