Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Domstol beslutar om kraftverk

För första gången ser det ut som att en svensk domstol ska pröva om ett vattenkraftstillstånd ska dras tillbaka. Ärendet gäller Jämtkrafts anläggning vid Långforsen i Jämtlands län.
Kammarkollegiet har nu tagit beslut om att pröva Jämtkraft:s vattenkraftstillstånd för anläggningen vid Långforsen, ett unikt beslut.
– Så vitt jag känner till så har det aldrig gjorts tidigare, säger advokatfiskal Nils Leine vid Kammarkollegiet till Östersundsposten.
Det tillstånd som utfärdades 1918 ska nu ses över av mark- och miljödomstolen och ett utkast om återkallelse av tillstånd har skickats till berörda parter. Kammarkollegiet yrkar även att länsstyrelsen ser till att dammen rivs ut. Tidpunkt för när ärendet kommer att behandlas av domstol är ännu inte klart.
Läs mer om Jämtkraft och Långforsen.
Morgan Fihn

Älvräddarna blev varse att Jämtkraft AB inte bedrev någon verksamhet i sin anläggning i Långforsen och begärde att Kammarkollegiet skulle utreda nyttan av kraftverket.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta