Driven sportfiskare

Sofia Nylanders gädda fångades på en trollad jigg.

Sofia Nylander från Mora är hängiven sportfiskare och en extrem tävlingsmänniska. Det brukar borga för framgång vid vattnet – och det gäller även i Sofias fall. Nu anmäler hon en gädda på 120 centimeter till 100-klubben.
Sofia Nylander är uppfostrad med fiskespö i handen. Hennes pappa Agne har lärt henne sportfiskets hemligheter sedan barnsben. Nu kamperar hon oftast vid vattnet med sambon Mattias Snitt, som även han ofta förekommer i Fiskejournalens fångstdatabas.
– Vi tävlar om allt. Fösta fisken, största fisken och mest fisk, berättar hon.
Att enbart förlita sig på tur är inget alternativ för Sofia. Det blir ofta fiskepass på 12-14 timmar och för att utröna vilka beten och metoder som fungerar bäst under olika förhållanden, har hon och Mattias utvecklat ett datorprogram för ändamålet. Givetvis kan de även se vem av de både som fångat mest och störst fisk.
– Våra vänner tycker vi är helt galna. Vi gör inget annat än fiskar, men fiske är livet! konstaterar Sofia.
Senaste fisken som hon knappade in i sitt datorprogram var en gädda mätte 120 centimeter. Fisken anmäls till 100-klubben och får ses som ett kvitto på att hårt jobb lönar sig. Vi på Fiskejournalen lyfter på hatten och gratulerar till en välförtjänt gädda.
Läs mer om 100-klubben här.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...