Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Dröm för båtfiskaren

I nya numret av Fiskejournalen berättar Morgan Fihn om Minn Kotas revolutionerande autopilot för elmotorn. Efter att själv ha varit med och provat kan jag bara instämma – autopiloten ger båtfisket en ny dimension.
Tänk dig att du driftar långsamt över en gösgrynna. Helt plötsligt dyker ett fint eko upp på lodet. Blixtsnabbt ger du motorn kommandot ”lock” och båten stannar på exakt den position du befinner dig. Sedan står matchen mellan dig och gösen. Eller tänk dig att du vill driva i en halv knop läng samma grynna. Autopiloten fixar det också, oavsett vindriktning och ström. Morgan Fihns slutsats är också att autopiloten är fantastisk. Du hittar testet i nya numret av fiskejournalen som finns i din tidningsbutik vilken dag som helst.

Med autopilot på elmotorn kan du fiska av de heta platserna på ett helt nytt sätt.

Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta