Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Dubbelhugg gav seger

Ett dubbelhugg, med sammanlagt drygt 22 kilo lax, räckte till seger i årets upplaga av CWC Laxcup i Nynäshamn. Fisket var genomgående trögt och totalt fångades inte fler än nio laxfiskar.
Det finns bevisligen gott om lax i södra Östersjön, men det verkar inte riktigt som om den börjat röra sig norrut. Drygt 50 duktiga trollingteam som under tre dagar inte fångar fler än nio laxfiskar är förstås inte alls bra. Vi får väl hoppas att laxen bara är försenad.
CWC Laxcup vanns av Team SOS som hade duktigt flyt första dagen och kunde landa ett dubbelhugg. De två laxarna på 22,87 kilo räckte gott till segern. Tvåa blev Team Silverback med en lax på 15,05 kilo och trea Team Järnet med en lax på 14,71 kilo.
Årets laxkung blev Tore Lund i Team Silverback.
Resultat och mer info på CWC Laxcup.
Svenne Andersson

Team SOS med två snygga vandringslaxar som räckte till totalseger i CWC Laxcup 2011.

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta