[/caption] " /> Dubbla 100-klubbare från Småland | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dubbla 100-klubbare från Småland

Tobias Ekvall visar att envishet lönar sig. Han fick två 100-klubbare inom tre timmar.

Tobias Ekvall från Eksjö hårdsatsade på gäddfiske i Ingarpasjön under tre helger. Envisheten belönade sig, nu anmäler han två 100-klubbare.
Buster Jerk i färgen firebird blev framgångsreceptet för Tobias Ekvall när han gäddfiskade i Ingarpasjön sydost om Jönköping. Han var väl värd fisken då han kämpat på tre helger i rad. När han bytte från spinnerbait till jerkbait lossnade det, en 100-klubbare kunde inte motstå frestelsen.
– Efter en ganska lång fight där gäddan trasslat in sig bland näckrosor flera gånger lyckas vi landa den och stilla nerverna en aning, säger Tobias.
Gäddan mättes till 104 centimeter och det dröjde inte länge innan ytterligare en 100-klubbare fick syna insidan av båten. Även den på en Buster jerk, men fisken var fyra centimeter kortare.
Läs mer om 100-klubben här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Vilken inställning har du till fiskar som kan ha förhöjda halter av dioxiner? Foto: Victor Serban
Feta vildfångade matfiskar – tyck till om dem!

Ett vedertaget budskap är att fisk är nyttigt. Men att om du äter för mycket av vissa fiskar så kan det ha negativa hälsoeffekter. Vildfångad fet fisk från Östersjön, Vänern och Vättern kan exempelvis innehålla förhöjda halter av dioxiner.

SVA, Statens Veterinärmedicinska Anstalt, ber nu fiskare och övrig allmänhet om hjälp att kartlägga svenskarnas inställning till matfisk, närmare bestämt hur våra matvanor påverkas av rapporter om dioxinhalter i vildfångad fet fisk.
”Att äta för mycket av denna fisk kan ha negativa hälsoeffekter. Vid de aktuella nivåerna är risken framförallt störningar på reproduktiv hälsa medan ännu högre nivåer också kan orsaka cancer, hormonstörningar och skador på nervsystem och immunförsvar”, skriver SVA på sin hemsida.

De konstaterar också att många ändå väljer att äta just dessa fiskar, utifrån andra faktorer som smak, kvalitet, pris och bevarande av den lokala kulturen.
SVA uppmanar nu frivilliga att svara på en enkät i detta ämne, som du hittar här!

Du kanske även gillar detta