" /> Dubbla drömlaxar från Åland | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Anders Falenius med en mäktig hanlax på 20.1 kilo. Foto: Johan Abelsson
Dubbla drömlaxar från Åland

Trollingguiden Johan Abelsson rapporterar om riktigt stora laxar söder och väster om Åland. I veckan har hans kunder landat två silvriga kraftpaket – en på drygt 18 kilo och en annan som passerade 20-kilosstrecket.

Johan Abelsson på Abelfishing har tidigare under säsongen haft ett fint laxfiske längs sydkusten. Nu har han sökt sig till åländska vatten där storlaxarna tycks stå tätt.

”Det verkar som den största delen av laxen just nu vandrar på östra sidan av djupfåran mot Åland”

– Det verkar som den största delen av laxen just nu vandrar på östra sidan av djupfåran mot Åland till. Det beror på vindar och strömmar men kan snabbt ändras. Flera stora har fångats vid Åland och själv har jag guidat upp en på 18,2 kg och en på 20,1 kilo, berättar han.

Den senare fångades av Andreas Falenius från Stockholm och högg på en Knosa i färgen Libanesen. Kampen varade i drygt en timme och bjöd på flera vilda rusningar.

[socializer-facebookembed href=”https://www.facebook.com/Abelfishing/videos/10155871213494317/”]

 

18-kilosfisken fångades några dagar tidigare och var även den i absolut toppkondition.

Foto: Johan Abelsson

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
6 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta