Bara 21 av världens 91 längsta floder strömmar fritt från källa till hav. Det visar en kartläggning, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature. " /> Dystra rapporten: Få floder i världen strömmar fritt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Det är få floder kvar där du exempelvis kan paddla från källa till hav. Foto: Anders Lundin
Dystra rapporten: Få floder i världen strömmar fritt

Bara 21 av världens 91 längsta floder strömmar fritt från källa till hav. Det visar en kartläggning, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Det är en grupp av 34 internationella forskare från Kanada, amerikanska världsnaturfonden, och andra institutioner, bland dem Umeå universitet och SLU, som har bedömt hur stor del av 12 miljoner kilometer floder i världen som rinner fritt utan några konstgjorda hinder.

För vattenvänner är det ett nedslående resultat.

Kartläggningen visar att de 246 längsta floderna i världen håller på att utarmas allvarligt. Bara lite drygt en tredjedel, 37 procent, av dem strömmar ännu fritt enligt studien.

– Dammar och magasin minskar drastiskt de många nyttor som välmående vattendrag erbjuder människan och naturen världen runt, säger professor Christer Nilsson vid Umeå universitet och SLU.

De återstående fritt strömmande floder är i stort sett begränsade till avlägsna delar av Arktis, Amazonasbäckenet och Kongobäckenet. Kartläggningen ska göra det möjligt att prioritera och bevara den biologiska mångfalden i sötvattenssystem.

Läs om kritik mot svenska kraftbolag:

Älvräddare och fiskevänner till attack mot Skellefteå Kraft

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta