Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Thomas Johansson, generalsekreterare i Stiftelsen för Östersjölaxen, med färska boken Baltlax. Foto: Privat
Efterlängtad bok klar: Bli en laxskyddare och få den gratis!

Östersjölaxen ligger många varmt om hjärtat, och passerar både många utmaningar och människor under sin resa från hav till älv. Nu har en kärleksförklaring till Östersjölaxen lämnat tryckhallarna – nämligen boken Baltlax.

Den rykande färska boken är alltså en kärleksförklaring till Östersjölaxen, de vilda Östersjölaxälvarna och de fiskare som fiskar den. Den handlar om den vilda Östersjölaxen som på väg till sin egen utrotning gjort en historisk comeback, och som enligt författarna drivit fram en laxfiskekultur som på sätt och vis saknar motstycke i världen.
Vilka är då författarna? Jo, Ted Logarths och Fiskejournalens medarbetare Håkan Stenlund, som fått uppdraget av Stiftelsen för Östersjölaxen.

Laxskyddare får boken gratis
Stiftelsens generalsekreterare, Thomas Johansson, applåderar det färdiga resultatet.
– Det är en hyllning till livet vid vildlaxälvarna, skriven och fotograferad med värme och med stor respekt för de som deltar i det som liknas vid ett 100 dagar maratonlopp, laxfiskesäsongen, säger Thomas Johansson.

Baltlax beskrivs som en så kallad coffee-table bok. En stor bok, tänkt att ligga framme för att bläddra i, kanske läsa en historia och en text innan den läggs tillbaka igen. Boken kan inte köpas utan den skickas med, utan extra kostnad förutom frakt, till de som ansluter sig och blir Laxskyddare.
– Vi kände att vi ville ge något värdefullt tillbaka till alla som vill vara med och hjälpa oss i vårt arbete för att minska antalet laxfällor längs den svenska Östersjökusten. Alla som vill vara med är viktiga i det arbetet, så därför skickar vi med Baltlax till alla som blir laxskyddare under ett år framåt, förklarar Thomas Johansson.

Allt du behöver göra för att få boken är alltså att klicka på länken på deras hemsidor, anmäla dig och sedan teckna ett helårsabonnemang, som individ eller som familj, och bli Laxskyddare. Då skickas boken och en pin till dig som bevis på att du är laxskyddare, hälsar en nöjd Thomas Johansson.

Relaterad nyhet från din region
11 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta