Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Thomas Johansson, generalsekreterare i Stiftelsen för Östersjölaxen, med färska boken Baltlax. Foto: Privat
Efterlängtad bok klar: Bli en laxskyddare och få den gratis!

Östersjölaxen ligger många varmt om hjärtat, och passerar både många utmaningar och människor under sin resa från hav till älv. Nu har en kärleksförklaring till Östersjölaxen lämnat tryckhallarna – nämligen boken Baltlax.

Den rykande färska boken är alltså en kärleksförklaring till Östersjölaxen, de vilda Östersjölaxälvarna och de fiskare som fiskar den. Den handlar om den vilda Östersjölaxen som på väg till sin egen utrotning gjort en historisk comeback, och som enligt författarna drivit fram en laxfiskekultur som på sätt och vis saknar motstycke i världen.
Vilka är då författarna? Jo, Ted Logarths och Fiskejournalens medarbetare Håkan Stenlund, som fått uppdraget av Stiftelsen för Östersjölaxen.

Laxskyddare får boken gratis
Stiftelsens generalsekreterare, Thomas Johansson, applåderar det färdiga resultatet.
– Det är en hyllning till livet vid vildlaxälvarna, skriven och fotograferad med värme och med stor respekt för de som deltar i det som liknas vid ett 100 dagar maratonlopp, laxfiskesäsongen, säger Thomas Johansson.

Baltlax beskrivs som en så kallad coffee-table bok. En stor bok, tänkt att ligga framme för att bläddra i, kanske läsa en historia och en text innan den läggs tillbaka igen. Boken kan inte köpas utan den skickas med, utan extra kostnad förutom frakt, till de som ansluter sig och blir Laxskyddare.
– Vi kände att vi ville ge något värdefullt tillbaka till alla som vill vara med och hjälpa oss i vårt arbete för att minska antalet laxfällor längs den svenska Östersjökusten. Alla som vill vara med är viktiga i det arbetet, så därför skickar vi med Baltlax till alla som blir laxskyddare under ett år framåt, förklarar Thomas Johansson.

Allt du behöver göra för att få boken är alltså att klicka på länken på deras hemsidor, anmäla dig och sedan teckna ett helårsabonnemang, som individ eller som familj, och bli Laxskyddare. Då skickas boken och en pin till dig som bevis på att du är laxskyddare, hälsar en nöjd Thomas Johansson.

Relaterad nyhet från din region
27 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Drönarfiske kan vara helt okej vid vissa vatten, anser några läsare. Foto: Aaron Burden
Drönarfiske: Så tycker läsarna om omstridda metoden

Både ris och ros. Ämnet drönarfiske har skapat ett stort engagemang hos våra läsare, och metoden får dels kritik och beskrivs som onödig, samtidigt som den kanske är helt ok vid vissa förhållanden.

Fiskejournalen lyfte frågan om drönarfiske för en tid sedan, med anledning av att den fått skarp kritik i bland annat Sydafrika, där flera aktörer tycker att det hela har skenat iväg bortom kontroll.

Både sportfiskare och andra tycker att myndigheterna måste skapa ett regelverk kring företeelsen.
Men det är skillnad på vatten och vatten, poängterar våra läsare.

Här nedan kan du läsa vad några av dem anser om drönarfiske. Här hittar du artikeln som vi skrev i ämnet. Gå gärna in på vår Facebook och kommentera.

Fiske Gustav Nörd

”Med tanke på att en hyfsad drönare kostar 10–20 tusen och inte sällan hamnar i vattnet så känns inte eventuellt ökat fisketryck i svenska vatten på grund av drönare som något problem. I förhållande med alla andra miljöproblem verkar detta vara ett ”icke-problem. För de som gillar teknik är det kul”.

 

Roger Lundkvist
”Jag tror ju inte det kommer krylla av drönarfiskare. Men vem vet. Däremot skulle jag bli sjukt irriterad om man står på ett ställe och fiskar och så kommer en drönare och fiskar precis framför, styrd av någon ett par hundra meter därifrån.”

David Sadri
”Det funkar dåligt är min spontana tanke. Ett bättre förslag är att skapa automatiserade drönare och AI för att bevaka vatten, rengöra vatten, neka säl och skarvtillgång till ett vatten och så vidare”.

Fredrik Segerman
”Har varit ner ett par vändor i Sydafrika och guiderna jag anlitat har alla haft drönare. Jag kan förstå att det gör skillnad på hur man kommer åt bestånden nere längs False Bay och egentligen hela den första sträckan av Indiska Oceanen öster om Godahoppsudden och upp mot Mocambiques kust. Här gör ett kast på 100 meter kontra en drönarledd betesplacering 300–400 meter ut all skillnad i världen, då man lyckas ta sig förbi revkanten där vågorna bryter”.

Christopher Saarinen
”Vi behöver inte mer skräp och oljud i naturen”.

Michael Nyström
”Är inget riktigt fiske men det finns många sätt att göra det på som är tvivelaktigt så, varför inte”.

Du kanske även gillar detta