Ekolodsexpert på sverigebesök

Dale Logue från Humminbird flankerad av Mats Comstedt till höger i bild. (Foto: Mathias Larsson)

En av de mer kunniga människorna när det gäller marinelektronik är amerikanen Dale Logue från Humminbird. Han har arbetat och produktutvecklat ekolod och plotters i över 20 år – och har nu rollen som marknadschef på Humminbird. Fiskejournalen fick en snabb pratstund med honom innan han återvänder till USA, efter ett besök hos svenska generalagenten Comstedt.

Inom vilket segment och produkt sker den mest intensiva utvecklingen i dag och närmsta framtiden?
– Som all konsumentelektronik handlar det om att bättre kvalité till lägre pris. Tydligaste exemplet är bildskärmar, som kommer fortsätta att utvecklas och sjunka i pris. Någon som kommer avspegla sig även för ekolod- och plotterkonsumenten.

Hur skiljer sig användaren av marinelektronik i dag jämfört med för tio år sedan?
Förut var man mer fientlig mot teknik och förändring, speciellt äldre. Nu vill både unga och gamla sportfiskare har mer och mer teknik. Man kan inte få nog.

Dave fördjupar sig i användandet av ekolod och plotter i båten. Han myntar begreppet ”fiska utan att väta linan” och refererar till allt fler fiskemetoder som går ut på att söka rätt plats att fiska på. Först när man gjort det, börjar det traditionella fisket.
– Men i själva verket började fisket tidigare, då samtliga i båten stirrar intensivt på ekolodet och plottern för att hitta fisken eller en speciell miljö.

Vad blir nästa steg, tror du?
Att integrera sociala medier blir en stor och självklar grej. Det ska vara enkelt att fotografera en ”selfie” med sin fångst – och kanske kan man få med lite rolig data från fångstplatsen på bilden, säger Dave lite kryptiskt.

Mer avancerad och automatisk datainsamling från fisketuren är också något som Dave nämner – och samtalet glider över i den nya produkten Autochart PC och Autochart Live. Båda spelar in ekolodsdata och omvandlar informationen till detaljerade sjökort. Antingen automatiskt eller efter att ha mellanlandat i en PC.

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda Autochart till de konsumenter som äger ett Humminbilrd-ekolod, säger Dave och påpekar att de har legat i framkant under lång tid.
Han nämner Side Imaging som ett färskt exempel på revolutionerande innovationer. Det finns heller inget som tyder på att Humminbird ämnar dra ner på takten. Nyligen invigde man en ny forskningsanläggning i södra USA.
– Vi vill fortsätta att utveckla enkla, konkurrenskraftiga produkter till ett bra pris, avslutar Dave.

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...