Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dale Logue från Humminbird flankerad av Mats Comstedt till höger i bild. (Foto: Mathias Larsson)
Ekolodsexpert på sverigebesök

En av de mer kunniga människorna när det gäller marinelektronik är amerikanen Dale Logue från Humminbird. Han har arbetat och produktutvecklat ekolod och plotters i över 20 år – och har nu rollen som marknadschef på Humminbird. Fiskejournalen fick en snabb pratstund med honom innan han återvänder till USA, efter ett besök hos svenska generalagenten Comstedt.

Inom vilket segment och produkt sker den mest intensiva utvecklingen i dag och närmsta framtiden?
– Som all konsumentelektronik handlar det om att bättre kvalité till lägre pris. Tydligaste exemplet är bildskärmar, som kommer fortsätta att utvecklas och sjunka i pris. Någon som kommer avspegla sig även för ekolod- och plotterkonsumenten.

Hur skiljer sig användaren av marinelektronik i dag jämfört med för tio år sedan?
Förut var man mer fientlig mot teknik och förändring, speciellt äldre. Nu vill både unga och gamla sportfiskare har mer och mer teknik. Man kan inte få nog.

Dave fördjupar sig i användandet av ekolod och plotter i båten. Han myntar begreppet ”fiska utan att väta linan” och refererar till allt fler fiskemetoder som går ut på att söka rätt plats att fiska på. Först när man gjort det, börjar det traditionella fisket.
– Men i själva verket började fisket tidigare, då samtliga i båten stirrar intensivt på ekolodet och plottern för att hitta fisken eller en speciell miljö.

Vad blir nästa steg, tror du?
Att integrera sociala medier blir en stor och självklar grej. Det ska vara enkelt att fotografera en ”selfie” med sin fångst – och kanske kan man få med lite rolig data från fångstplatsen på bilden, säger Dave lite kryptiskt.

Mer avancerad och automatisk datainsamling från fisketuren är också något som Dave nämner – och samtalet glider över i den nya produkten Autochart PC och Autochart Live. Båda spelar in ekolodsdata och omvandlar informationen till detaljerade sjökort. Antingen automatiskt eller efter att ha mellanlandat i en PC.

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda Autochart till de konsumenter som äger ett Humminbilrd-ekolod, säger Dave och påpekar att de har legat i framkant under lång tid.
Han nämner Side Imaging som ett färskt exempel på revolutionerande innovationer. Det finns heller inget som tyder på att Humminbird ämnar dra ner på takten. Nyligen invigde man en ny forskningsanläggning i södra USA.
– Vi vill fortsätta att utveckla enkla, konkurrenskraftiga produkter till ett bra pris, avslutar Dave.

Relaterad nyhet från din region
47 minuter sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta