Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Dale Logue från Humminbird flankerad av Mats Comstedt till höger i bild. (Foto: Mathias Larsson)
Ekolodsexpert på sverigebesök

En av de mer kunniga människorna när det gäller marinelektronik är amerikanen Dale Logue från Humminbird. Han har arbetat och produktutvecklat ekolod och plotters i över 20 år – och har nu rollen som marknadschef på Humminbird. Fiskejournalen fick en snabb pratstund med honom innan han återvänder till USA, efter ett besök hos svenska generalagenten Comstedt.

Inom vilket segment och produkt sker den mest intensiva utvecklingen i dag och närmsta framtiden?
– Som all konsumentelektronik handlar det om att bättre kvalité till lägre pris. Tydligaste exemplet är bildskärmar, som kommer fortsätta att utvecklas och sjunka i pris. Någon som kommer avspegla sig även för ekolod- och plotterkonsumenten.

Hur skiljer sig användaren av marinelektronik i dag jämfört med för tio år sedan?
Förut var man mer fientlig mot teknik och förändring, speciellt äldre. Nu vill både unga och gamla sportfiskare har mer och mer teknik. Man kan inte få nog.

Dave fördjupar sig i användandet av ekolod och plotter i båten. Han myntar begreppet ”fiska utan att väta linan” och refererar till allt fler fiskemetoder som går ut på att söka rätt plats att fiska på. Först när man gjort det, börjar det traditionella fisket.
– Men i själva verket började fisket tidigare, då samtliga i båten stirrar intensivt på ekolodet och plottern för att hitta fisken eller en speciell miljö.

Vad blir nästa steg, tror du?
Att integrera sociala medier blir en stor och självklar grej. Det ska vara enkelt att fotografera en ”selfie” med sin fångst – och kanske kan man få med lite rolig data från fångstplatsen på bilden, säger Dave lite kryptiskt.

Mer avancerad och automatisk datainsamling från fisketuren är också något som Dave nämner – och samtalet glider över i den nya produkten Autochart PC och Autochart Live. Båda spelar in ekolodsdata och omvandlar informationen till detaljerade sjökort. Antingen automatiskt eller efter att ha mellanlandat i en PC.

– Vi är väldigt glada att kunna erbjuda Autochart till de konsumenter som äger ett Humminbilrd-ekolod, säger Dave och påpekar att de har legat i framkant under lång tid.
Han nämner Side Imaging som ett färskt exempel på revolutionerande innovationer. Det finns heller inget som tyder på att Humminbird ämnar dra ner på takten. Nyligen invigde man en ny forskningsanläggning i södra USA.
– Vi vill fortsätta att utveckla enkla, konkurrenskraftiga produkter till ett bra pris, avslutar Dave.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta