Minimimått, maximimått och fångstbegränsningar. Nu införs de nya reglerna för fiske längs kuststräckan mellan Västernorrland och norra Uppsala län – och här nedan får du veta vad som gäller. " /> En öring och tre gäddor – här är de nya fiskereglerna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Bara en öring. Håll koll på de nya fiskereglerna längs Norrlandskusten. Foto: Magnus Pålsson
En öring och tre gäddor – här är de nya fiskereglerna

Minimimått, maximimått och fångstbegränsningar. Nu införs de nya reglerna för fiske längs kuststräckan mellan Västernorrland och norra Uppsala län – och här nedan får du veta vad som gäller.

Det är Havs- och vattenmyndigheten som tillsammans med länsstyrelserna i Västernorrland, Gävleborg och Uppsala beslutat om de nya reglerna som gäller från 1 september. Även om det innebär en del förändringar för både sportfiskare och yrkesfiskare så ska det gynna alla parter på sikt. Målet är att fisket från och med nu ska bedrivas på ett hållbart sätt och stärka de pressade bestånden av öring, sik, gös och gädda.

Reglerna innebär exempelvis att nätfiske mellan 1 september–10 juni endast är tillåtet på djupare vatten än tre meter. Dessutom kommer nätfiske på samtliga djup vara förbjudet under tiden 15 oktober till och med 30 november.

Det införs också en höjning av minimimåttet för öring till 50 centimeter, i stället för tidigare minimimåttet på 40 centimeter. Även minimåttet för gös höjs från 40 centimeter till 45 centimeter, med ett maximimått på 60 centimeter. Man får också behålla tre fiskar av den sammanlagda fångsten av gädda och gös, detta för att ytterligare stärka gös- och gäddbestånden och minimera fiskedödligheten.

Dessutom inför HaV en fångstbegränsning så att det i fisket med handredskap och ryssjor blir tillåtet att fånga och behålla högst en vild öring per person och dag.

Martin Karlsson, utredare på enheten för fiskereglering på Havs- och vattenmyndigheten, förklarar varför det behövs nya regler:

– Fritidsfisket är det dominerande fisket på berörd kuststräcka och står för 75-98 procent av fångsterna gös, gädda, öring och sik. Dödligheten med mängdfångande redskap för sik och öring står för mellan 82–98 procent av den totala dödligheten från fritidsfisket. För arter som gädda och gös kan vi istället konstatera att det är handredskapsfisket som står för den största andelen av dödligheten från fritidsfisket, säger Martin Karlsson i ett pressmeddelande.

Läs även detta:

Besked: Nya riktlinjer för tävlingsfiske efter gädda

 

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta