Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Enormt spöknät utanför Smygehuk

Spöknät kallas de borttappade nät som fortsätter att fiska i årtionden. De påverkar fiskbestånden negativt och bidrar endast till djurplågeri och ett oförlåtligt slöseri. Nu har ett filmteam hittat en stor ansamling spöknät utanför Smygehuk.
Utanför Skånes kust, vid Smygehuk, ligger ett gammalt vrak av en gotländsk fiskebåt. Båten sjönk för sju år sedan och tog då med sig alla fiskeredskap till botten, bland annat ett enormt fiskenät. I utspänt läge täcker det flera kvadratkilometer, men nu har nätet orsakat tillräckligt med elände.
Havs- och vattenmyndigheten, stiftelsen Baltic Sea 2020 och Trelleborgs kommun finansierar bärgningen av det enorma garnet. En kostnad på totalt 135 000 kronor. Något som gläder filmaren Joakim Odelberg.

– Det är inte bara fisk som fastnar. Även marina däggdjur som säl, tumlare och sjöfågel fastnar i det här. Det är också en förlust ur ett näringsperspektiv. Det går ganska mycket fisk till spillo. Plus att det är ett oerhört djurplågeri, säger han till Svt.

Oerhört mycket på ett ställe
Dokumentärfilmaren Joakim Odelberg har vunnit ett flertal priser för sin förra film om nedskräpningen av våra hav (Spöken i Östersjön). Han fortsätter nu sitt arbete för att uppmärksamma havsmiljöproblemen och han har fastnat särskilt för just det här vraket.
– Vi har varit runt i alla länder i stort sett runt Östersjön och filmat och dykt och dokumenterat den här problematiken, men jag har aldrig sett något liknande det här. Det är så otroligt mycket på ett ställe, säger han till Svt.
Läs tidigare notiser.
Se Svt:s inslag om spöknät här nedanför.
Morgan Fihn

Spöknät utanför Smygehuk

Denna veckan inleds arbetet med att bärga det enorma fiskenätet. (Foto: Svt Play)

Relaterad nyhet från din region
58 minuter sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta