Enormt spöknät utanför Smygehuk

Spöknät kallas de borttappade nät som fortsätter att fiska i årtionden. De påverkar fiskbestånden negativt och bidrar endast till djurplågeri och ett oförlåtligt slöseri. Nu har ett filmteam hittat en stor ansamling spöknät utanför Smygehuk.
Utanför Skånes kust, vid Smygehuk, ligger ett gammalt vrak av en gotländsk fiskebåt. Båten sjönk för sju år sedan och tog då med sig alla fiskeredskap till botten, bland annat ett enormt fiskenät. I utspänt läge täcker det flera kvadratkilometer, men nu har nätet orsakat tillräckligt med elände.
Havs- och vattenmyndigheten, stiftelsen Baltic Sea 2020 och Trelleborgs kommun finansierar bärgningen av det enorma garnet. En kostnad på totalt 135 000 kronor. Något som gläder filmaren Joakim Odelberg.
– Det är inte bara fisk som fastnar. Även marina däggdjur som säl, tumlare och sjöfågel fastnar i det här. Det är också en förlust ur ett näringsperspektiv. Det går ganska mycket fisk till spillo. Plus att det är ett oerhört djurplågeri, säger han till Svt.

Oerhört mycket på ett ställe
Dokumentärfilmaren Joakim Odelberg har vunnit ett flertal priser för sin förra film om nedskräpningen av våra hav (Spöken i Östersjön). Han fortsätter nu sitt arbete för att uppmärksamma havsmiljöproblemen och han har fastnat särskilt för just det här vraket.
– Vi har varit runt i alla länder i stort sett runt Östersjön och filmat och dykt och dokumenterat den här problematiken, men jag har aldrig sett något liknande det här. Det är så otroligt mycket på ett ställe, säger han till Svt.
Läs tidigare notiser.
Se Svt:s inslag om spöknät här nedanför.
Morgan Fihn

Spöknät utanför Smygehuk

Denna veckan inleds arbetet med att bärga det enorma fiskenätet. (Foto: Svt Play)

Annons
AKTUELLT

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Fiskare varnas för flygande bläckfisk

Exotiska flygbläckfiskar har dykt upp längs den svenska västkusten. Den ovanliga gästen kan flyga uppemot 20 meter så fiskare bör se upp, menar Kennet Lundin på Naturhistoriska museet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...