Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Morgan Fihn
Epidemi bakom fiskdöd i Östersjön?

I början av sommaren rapporterades om fiskdöd på Öland och hundratals döda tånglakar påträffades på stränderna. Nu visar nya tester att tånglakarna bar på ett rhabdovirus och samtidigt en bakterieinfektion.
Det var Smålandsnytt som i mitten av juli berättade att tånglakarna hade dött av ett okänt virus. Nya prover visar nu att fiskarna var infekterade med både bakterien vibrio anguillarium och ett virus av gruppen rhabdovirus.
– Både viruset och bakterien är sjukdomsframkallade och den höga dödligheten beror på sammanlagd effekt av de två sjukdomarna, säger Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Kan vara en epidemi

Man utesluter nu inte att det kan pågå en epidemi i Östersjön när det gäller ”tånglakedöden”. I juni hittades mängder av döda och sjuka tånglakar på Öland och Gotland. Fynd har även gjorts i Blekinge och senast förra veckan kunde Fiskejournalen rapportera om hundratals döda fiskar utanför Österlen i Skåne – i torsdags rapporterades ytterligare döda tånglakar i Stockholms skärgård.
– Risken finns att alla tånglakar dött av rhabdoviruset, men vi ska undersöka de innan vi vet, säger Charlotte Axén.
SVA och EU:s referenslaboratorium i Köpenhamn ska under hösten arbeta vidare med tånglakarna och göra ytligare undersökningar. De rhabdovirus som drabbar fiskar smittar inte till människor.

Foto: Yuriy Kvach/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

(Foto: Yuriy Kvach/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Relaterad nyhet från din region
22 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta