Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Epidemi bakom fiskdöd i Östersjön?

I början av sommaren rapporterades om fiskdöd på Öland och hundratals döda tånglakar påträffades på stränderna. Nu visar nya tester att tånglakarna bar på ett rhabdovirus och samtidigt en bakterieinfektion.
Det var Smålandsnytt som i mitten av juli berättade att tånglakarna hade dött av ett okänt virus. Nya prover visar nu att fiskarna var infekterade med både bakterien vibrio anguillarium och ett virus av gruppen rhabdovirus.
– Både viruset och bakterien är sjukdomsframkallade och den höga dödligheten beror på sammanlagd effekt av de två sjukdomarna, säger Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Kan vara en epidemi

Man utesluter nu inte att det kan pågå en epidemi i Östersjön när det gäller ”tånglakedöden”. I juni hittades mängder av döda och sjuka tånglakar på Öland och Gotland. Fynd har även gjorts i Blekinge och senast förra veckan kunde Fiskejournalen rapportera om hundratals döda fiskar utanför Österlen i Skåne – i torsdags rapporterades ytterligare döda tånglakar i Stockholms skärgård.
– Risken finns att alla tånglakar dött av rhabdoviruset, men vi ska undersöka de innan vi vet, säger Charlotte Axén.
SVA och EU:s referenslaboratorium i Köpenhamn ska under hösten arbeta vidare med tånglakarna och göra ytligare undersökningar. De rhabdovirus som drabbar fiskar smittar inte till människor.

Foto: Yuriy Kvach/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

(Foto: Yuriy Kvach/Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0)

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta