Prenumerera på nyhetsbrevet!

FISKEBLOGGAR

Stockholms universitet

Annons

Kissa inte i havet!

Att kissa i havet kan ge oväntade konsekvenser. Näringsämnen i urinet kan nämligen få cyanobakterier att stortrivas.

Forskare letar fisk med drönare

Kan förarlösa ytfarkoster underlätta uppskattningen av hur mycket fisk det finns i våra hav – och på så sätt bidra till en hållbar förvaltning? Det undersöks nu i en internationell studie som leds av forskare från Sveriges lantbruksuniversitet.  

Skansen ska visa upp Östersjön

Nästa år kommer Skansens besökare att kunna ta del av Östersjöns djur- och växtliv. Då öppnar nämligen Baltic Sea Science Center.

Östersjön: Säl och fågel äter 200 000 ton fisk om året

De senaste åren har många påstått att sälar och skarvar orsakar ett allt sämre fiske. Ofta har dessa uppfattningar byggt på egna iakttagelser snarare än på vetenskapliga studier. Men nu har det gjorts en samlad undersökning om situationen i Östersjön och forskarna bekräftar det som många sett – att säl och fågel äter stora mängder

Musslor släpper ut mängder av metan

Kor beskylls ofta för att släppa ut stora mängder av växthusgasen metan. Nu har forskare från Stockholms universitet upptäckt att även Östersjöns musslor är en betydande producent.

Rovfisk ger friskare vikar

Starka bestånd av rovfisk ger färre trådalger och ökar förekomsten av storvuxen vegetation. Det i sin tur ger sundare livsmiljöer som gynnar både fisk och människor, visar en ny internationell studie.

Alla världens havsbottnar ska kartläggas

Under den nyligen avslutade havskonferensen i New York skänktes 18,5 miljoner USD för att påskynda kartläggningen av havens bottnar. Det har lett till målsättningen att alla marina bottnar ska vara kartlagda år 2030. Stockholms universitet blir ett av fyra centrum för forskningen.

Mängder av mikroplast i vattnet runt Stockholm

Nivåerna av mikroplast i Stockholms vatten är lika höga som de som rapporteras nära stadsområden i Kalifornien, visar en ny studie i Marine Pollution Bulletin. En del av plasterna har sitt ursprung i förpackningsmaterial, men även tampar från båtar lär spela en betydande roll.

Smarta fiskar får färre ungar

Bättre överlevnadschanser men färre ungar – det är priset för en stor hjärna hos fiskar Svenska forskare har avlat fram guppyer  med ovanligt stor hjärna samt guppyer med ovanligt liten hjärna. Parningsförsök visade att guppyer med liten hjärna får fler ungar än artfränder med stor hjärna. Slutsatsen är att en stor hjärna stjäl energi från fortplantningen, som

Annonser

TYCK TILL!

Isfiskar du eller ligger ditt fiske på is?

Visa resultat

Loading ... Loading ...

Laddar