" /> "Ett skenande lokomotiv" | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
"Ett skenande lokomotiv"

”Första rusningen var som ett skenande lokomotiv”, skriver Pär Lindberg när han ska beskriva känslan av 90 kilo blåfenad tonfisk som drar iväg så det skriker i rullen.
Normars Pär Lindberg har fått uppleva riktigt hetsande storviltfiske under en testresa med Getaway Torus till Cape Cod i USA. Efter nästan en timmas brutal fajt kunde Pär landa fisken som vägdes till 90 kilo och mättes till 178 centimeter.
”Fisken togs på haspelfiske med stickbait en bra bit ut i havet. Första rusningen var som ett skenande lokomotiv och det var den tuffaste fajt som jag hittills känt på”, berättar Pär.

Tonfisken bärgades med hjälp av en Shimano Stella 18000, med 0,43 Power Pro flätlina samt ett Caranx Kaibutsu Surface Monster-spö. Sju tonfiskar, i vikter mellan 40 och 95 kilo, landades och återutsattes under resan.
Svenne Andersson

Pär Lindberg fick känna på den ursinniga kraften hos en stor blåfenad tonfisk.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta